Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser (e-bok) NY
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
145
Utgivningsdatum
2024-01-09
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127186651
Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser (e-bok)

Torkade & konserverade ärtor, bönor & linser E-bok

E-bok,  Svenska, 2024-01-09
162
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
fantastisk bok

VEGO

Recepten är många och mångsidiga och gör att boken i sin helhet är inspirerande.

BTJ

I den här boken står svenskodlade ärtor, bönor och linser i centrum. En mix av nya och nygamla grödor som lägger grunden för ett 50-tal smakrika soppor, krämiga röror, härliga grytor och kontrastrika sallader. Mycket går snabbt att laga, allt är lätt att lyckas med. Och allt gör gott ? på tallriken, i kroppen och för den jord där råvaran en gång vuxit.

För det är ju så med baljväxter. De är bra, nästan för bra. Så goda. Så mångsidiga. Lätta att lyckas med. Billiga! Och näringstäta ? rika på protein, järn, zink och långsamma kolhydrater. De sänker blodsockret och höjer mättnadskänslan. Vill du äta klimatsmart går det knappast att göra ett bättre val. Baljväxter gör också gott där de växer genom att binda kväve ur luften och omvandla det till näring som jorden kan dra nytta av.

I många hundra år var ärtor en livsavgörande del av den svenska kosten. De senaste tio åren har odlingen av flera viktiga kultursorter, som gråärtor, fått ny kraft. På Gotland har linsodlingen väckts till liv på nytt. Flera intressanta och för Sverige nya sorter har också tillkommit, från svarta bönor till matlupin och kikärtor. Det är bra för den odlade mångfalden och det är bra för den kulinariska mångfalden, den som gynnar oss som vill äta gott, näringsrikt och någorlunda närodlat.

Jenny Damberg är författare och frilansjournalist. Hon har skrivit flera böcker om mat- och dryckeshistoria och kokböcker med utgångspunkt i fantastiska men förbisedda råvaror som konserver (Den nya skåpmaten, 2020) och baljväxter (Bönor, ärtor, linser, 2015).

..............................

? fullt med näring, klimatsmart, plånboksvänligt och, inte minst, massor av spännande smaker.

Nya Rum
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Jenny Damberg