Kläda blodig skjorta : Svenskt barnafödande under 150 år (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
363
Utgivningsdatum
2024-05-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Dimensioner
228 x 143 x 23 mm
Vikt
502 g
SAB
Vgab
ISBN
9789127188396

Kläda blodig skjorta : Svenskt barnafödande under 150 år

Häftad,  Svenska, 2024-05-03
228
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Nominerad till Augustpriset för Årets Fackbok 2022

"[Kvinnohistorisk] mastodontinsats om svenskt barnafödande."
Expressen

"[Maja Larssons] Augustnominerade bok om barnafödandets moderna svenska historia är fenomenalt berättad."
DN


Hur har det varit att vänta och föda barn i Sverige de senaste 150 åren? Genom verkliga vittnesmål från de som var med väver boken en tidigare oskriven berättelse som spänner från 1800-talets hemförlossningar till dagens storsjukhus, via förlossningshem, livsfarliga kejsarsnitt och barnlöshetsbehandlingar. På 1940-talet blev Sverige det första landet i världen där fler kvinnor valde att föda på sjukhus än hemma. Hur blev det så? Och varför har en del kvinnor alltid längtat hem igen?

Kroppens mekanismer för att föda var desamma 1870 som nu. Ändå är nästan ingenting i förlossningsrummet sig likt. Barnafödandets historia handlar om vård – men också om politik, pengar, kultur och en ständig strävan bort från det gamla.

"Det är omskakande läsning, väl värd sin Augustpris­nominering, som ger både perspektiv och nyvunnen respekt för dagens förlossningsvård."
Göteborgs-Posten

"Maja Larsson skriver sig metodiskt igenom 150 år av svensk förlossningsvård, från 1870-talets hemmafödslar i ofta hälsovådligt smutsiga pörten, fram till Margaux Dietz direktsända Youtube-förlossning ... Den omfattande källförteckningen vittnar om en enorm research och Larsson har dessutom lyckats göra materialet till sitt."
Aftonbladet


"Det är inte för inte som Maja Larssons Kläda blodig skjorta är nominerad till Augustpriset i kategorin Årets svenska fackbok 2022. För den som är intresserad av kvinnohistoria och kvinnohälsovård är denna bok ett mästerverk som skildrar svenskt barnafödande under 150 år." 5/5
BTJ

"Det är en stark och gripande berättelse om kvinnor i nöd, barn som dör, föderskor som förblöder och förtvivlade och uppgivna barnmorskor. Men det är också en skildring av lyckosamma födslar, barn som mirakulöst överlever, förbättrade förlossningsmetoder och mediciner och kejsarsnitt som räddar livet på föderskor ... [Maja Larssons] bok är skriven med djup empati för alla de kvinnor som tvingats föda med livet som insats."
Bo Eriksson, Clio
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kläda blodig skjorta : Svenskt barnafödande under 150 år
  2. +
  3. Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå sig på tonåringen och få en bättre relation och dialog

De som köpt den här boken har ofta också köpt Koden till tonårshjärnan : konsten att förstå s... av Lena Skogholm (inbunden).

Köp båda 2 för 457 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Maja Larsson