Alla Ti Kl/Sånger av Mihyar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Alla Tiders Klassiker
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2011-05-27
Upplaga
1
Förlag
Statens Kulturråd
Översättare
Hesham Bahari, Ingemar Leckius, Mikaela Leckius
ISBN
9789127423305
Alla Ti Kl/Sånger av Mihyar (inbunden)

Alla Ti Kl/Sånger av Mihyar

av Adonis
Inbunden Svenska, 2011-05-27

Slutsåld

 

Den syrisk-libanesiske författaren Ali Esber (född 1930) har under pseudonymen Adonis vunnit ryktbarhet som arabvärldens främste nu levande poet. Hans genombrottssamling från 1961, Sånger av Mihyar från Damaskus, föreligger här i svensk tolkning av Hesham Bahari och Ingemar & Mikaela Leckius.

Ingemar Leckius presenterar författaren i ett efterord och Adonis själv bidrar dessutom med ett antal handskrivna dikter.

Mihyar är både undergångens och nyskapelsens profet. Han tecknas till stor del i bländande negationer: han är tvivlets såningsman, han åkallar guden som sliter sönder sig i mina steg, hans ord är vindar som uppviglar livet. Men han är också en lidelsefullt irrande människa, en som har sin boning i själva sökandet, en ständig gränsöverskridare på spaning efter ett land bortom ont och gott, en värld som börjar vid världens udde. Förtrogen med underjorden, med vanvettet, är han en omstörtare som talar med blixtens stämma, han förebådar vägrans syndaflod men också en katharsis (som om Historien tvådde sig i mina ögon) och en ny värld i det fördolda:
Jag skapar åt de havande nätterna
Ett fosterland av rötternas aska
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Alla Ti Kl/Sånger av Mihyar