Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
208
Utgivningsdatum
2012-09-26
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Läromedel
Medarbetare
Lancken, Marika von der (red.) / Lorentsson, Martina (red.) / Glaumann, Emma (red.) / Yngborn, Linn (form)
Illustratör/Fotograf
Emma Glaumann, Johan Franzén, Red Elk
Dimensioner
239 x 170 x 10 mm
Vikt
405 g
ISBN
9789127428201
Modern retorik (häftad)

Modern retorik

(2 röster)
Häftad Svenska, 2012-09-26
376
Skickas inom 5-8 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Modern retorik

Elaine Eksvärds budskap är klart och tydligt: retorik är konsten att få folk att vilja lyssna. Boken utmanar eleverna och uppmanar till övning genom konkreta exempel från dagsaktuella situationer.

I Modern retorik, med förord av professor Lennart Hellspong, har Elaine Eksvärd uppdaterat den klassiska retoriken för att passa dagens samhälle. Boken visar bland annat hur man tillämpar den retoriska arbetsprocessen, använder sig av presentationsteknik samt hur man på bästa sätt hanterar talängslan. I varje kapitel finns retoriska utmaningar i form av ett stort antal praktiska övningar. Modern retorik utgår från det centrala innehållet i kursen Retorik 100 poäng, men kan även användas i de övriga svenskkurserna.
Boken består av tio kapitel:

Vad är retorik?
Retorikens historia
Modern retorik
Improvisationens makt
Den retoriska arbetsprocessen
Konsten att göra det tråkiga intressant
Presentationsteknik
Argumentationsteknik
Konsten att genomskåda
Retoriska förebilder

Elaine Eksvärd har en fil kand i retorik, är retorikkonsult och en mycket flitigt anlitad föreläsare. Hon medverkar ofta som retorikexpert i tv och tidningar.

Elaine Eksvärd har tidigare visat att hon behärskar konsten att göra retorikens tankar tillgängliga för många på ett engagerande sätt. Och hon har stor erfarenhet av att själv tala inför en stor publik. I den här boken har hon sammanställt sina erfarenheter i en form som bör kunna väcka intresse hos dig som gymnasieelev.

Lennart Hellspong, professor i retorik
Ur förordet till Modern retorik

Retoriker ur Modern retorik

Birgit Friggebo
Hur lät det egentligen när Birgit Friggebo föreslog att Rinkebyborna skulle sjunga We Shall Overcome? (Se Modern retorik s. 30.)

Martin Luther King
Martin Luther King, Lincoln Memorial I Washington D.C. den 28 augusti 1963: I Have a Dream. Antagligen ett av historiens mest betydelsefulla tal. (Se Modern retorik s. 3739.)

Kevin Costner
Den 18 februari 2012 höll skådespelaren Kevin Costner ett tal på Whitney Houstons begravning. Elaine resonerar i sin genomgång av partesmodellen kring hur Costner använder sig av narratio (se Modern retorik s. 8387).

Hans Rosling
Liksom många andra imponeras Elaine av professor Hans Roslings fantastiska förmåga att väcka intresse för sitt ämne. I kapitlet Konsten att göra det tråkiga intressant (se Modern retorik s. 140151) använder hon en av Roslings föreläsningar som exempel. Så här kan det se ut när han presenterar sina teorier på TED Talks.

Henrik Fexeus
Henrik Fexeus förekommer i ett par avsnitt av boken som handlar om kroppsspråkets betydelse (se Modern retorik s. 49, 129). I det här klippet låter han sex unga personer delta i ett experiment med bilder.

Mattias Ribbing
En viktig del av partesmodellen är memoria och Elaine refererar till minnesmästaren Mattias Ribbing (se Modern retorik s. 108). Här betonar han vikten av att visualisera om man vill utveckla sitt minne.

Barack Obama
Elaine menar att retoriken länge haft en mycket mer framskjuten plats i det amerikanska samhället än här i Sverige. Politiker i allmänhet och presidenter i synnerhet förväntas kunna hantera talsituationer av olika slag. Barack Obama i New Hampshire, januari 2008: Yes We Can.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Modern retorik
  2. +
  3. Övertygande kommunikation

De som köpt den här boken har ofta också köpt Övertygande kommunikation av Jörgen Rundgren (inbunden).

Köp båda 2 för 596 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Modern retorik