I PULS årskursböcker presenteras de fyra SO-ämnena i en samlad bok. Texternas omfång och komplexitet ökar successivt för varje årskurs. Fakta byggs på steg för steg och varje arbetsområde har en uttänkt plats.
Materialet bygger på tidigare utgåvor av PULS men har bearbetats och uppdaterats. Faktainnehållet är uppdaterat utifrån 2022 års kursplaner och kvalitetsgranskat av fackkunniga. Lärarhandledningen och lärarwebben stöttar läraren lektion för lektion – hela vägen fram till bedömning.
PULS och det centrala innehållet.
Så här arbetar du med PULS SO
PULS SO ger läraren möjlighet att arbeta med en metodisk arbetsgång.
Introducera ett nytt kapitel och det centrala innehållet.
Innan ett nytt kapitel introduceras tar läraren reda på elevernas förkunskaper, underlag finns i lärarhandledningen. Samtalsbilden från grundbokens startuppslag finns även på lärarwebben för visning på storskärm, och i lärarhandledningen finns diskussionsfrågor. Diskussionen syftar till att aktivera elevernas förförståelse och ge dem motivation och inspiration inför arbetsområdet.
Lektion för lektion
Med lärarhandledningen erbjuds läraren en metodisk gång att följa vid genomgångar av såväl faktainnehåll som den gemensamma läsningen av texterna. Varje uppslag i grundboken har en tillhörande sida i arbetsboken. Elevens webbövningar befäster ord och begrepp. Lektionen avslutas med ”pulskollen”, en uppmaning eller fråga som eleven svarar på och som stämmer av klassens lärande.
”Duggor” och fördjupande bedömning
Till varje kapitel finns ett batteri av kryssfrågor som ger läraren en översikt över varje elevs inhämtade kunskaper. Vi kallar dem duggor. Duggorna kompletteras med fördjupande frågor där eleverna ges möjlighet att visa olika nivåer av förståelse.
Till varje årskurs i PULS SO finns:
* Grundbok
* Arbetsbok, webbövningar ingår
* Lärarhandledning, lärarwebb (12 mån) ingår
* Lärarwebb (12 mån), förnyelse av abonnemang när första året gått
Grundbok
I grundboken inleds varje kapitel med ett startuppslag som aktiverar förkunskaper och väcker intresse. Faktatexterna har tydliga rubriker och löpande förklaringar av begrepp, vilket underlättar läsförståelsen. Foton och illustrationer konkretiserar innehållet i texten.
På fördjupande uppslag i slutet av kapitlet samlas t.ex. namngeografi, reportage och information om historiska källor.
Grundbok Digital
Grundboken finns i digital version i en plattform med smarta funktioner för ett tillgängligt lärande. Innehållet omges av ett gränssnitt och digitala funktioner som underlättar såväl läsning som inlärning, till exempel uppläst ljud.