Träningsparadoxen : varför vi mår bra av fysisk aktivitet men helst vill slippa träna (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
454
Utgivningsdatum
2021-01-08
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Allmänlitteratur
Översättare
Claes Bernes
Originaltitel
Exercised : why something we never evolved to do is healthy and rewarding
Dimensioner
235 x 163 x 30 mm
Vikt
840 g
SAB
Rag,Vca
ISBN
9789127819399

Träningsparadoxen : varför vi mår bra av fysisk aktivitet men helst vill slippa träna

(3 röster)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-01-08
259
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Är vi födda att springa?

Träning är en motsägelsefull företeelse: sund men ona­turlig, i sig kostnadsfri men i hög grad kommersialiserad och en källa till välbehag och hälsa men också till skuld­känslor och skam.

I Träningsparadoxen tar författaren upp de motsägelser och den förvirring som vår tids råd om träning brottas med. Enligt samstämmiga experter behöver vi 150 minu­ters motion per vecka, men det sägs också att högintensiv träning några få minuter per dag kan räcka för att hålla oss i form. En del rekommenderar oss att lyfta hantlar och skivstänger, andra förebrår oss för att vi slarvar med kondi­tionsträningen. Å ena sidan tillråds vi att gå tiotusen steg per dag och aldrig ta hissen, men å andra sidan får vi höra att motionerande inte hjälper oss att bli av med onödiga kilon. Somliga auktoriteter försöker övertala oss att jogga, medan andra varnar för att löpning förstör knäna. Å ena sidan uppmanas vi att ägna mer tid åt att vara aktiva och att inte sitta hopsjunkna, men sedan blir vi tillsagda att sova mer.

Varför är vetenskapen om träning så fylld av motsatser och paradoxer?

Genom att granska vårt behov av fysisk träning ur ett evolutionärt och antropologiskt perspektiv kan vi för­stå dessa paradoxer. Ingenting hos träningens biologi är begripligt annat än i evolutionens ljus, och ingenting hos träningen som beteende är begripligt annat än i antropolo­gins ljus, menar författaren. Det här är en bok lika mycket för träningsentusiaster som för dem som är stressade av att de aldrig kommer sig för med att motionera.

"Oändligt fascinerande och full av överraskningar."
Bill Bryson

"Träningsparadoxen är en mycket gedigen och seriös bok om fysisk aktivitet."
BTJ
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Träningsparadoxen : varför vi mår bra av fysisk aktivitet men helst vill slippa träna
  2. +
  3. Maten bakom resultaten : motivation, kunskap, recept

De som köpt den här boken har ofta också köpt Maten bakom resultaten : motivation, kunskap, r... av Linda Bakkman (inbunden).

Köp båda 2 för 578 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Träningsparadoxen : varför vi mår bra av fysisk aktivitet men helst vill slippa träna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Mycket intressant bok
    -, 26 januari 2021

    En bok som kopplar vetenskap om vår hälsa till olika studier och även till vår evolution och hur jägare / samlare levde. Jag kan rekommendera boken till alla som är intresserade av hälsa kopplat till vetenskap och evolutionsbiologi och vill applicera kunskaperna på sitt levnadssätt och sin träning.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Daniel Lieberman