Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
207
Utgivningsdatum
2017-09-18
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
202 x 130 x 20 mm
Vikt
372 g
SAB
Do
ISBN
9789127822337
Processen : möten, mediciner, beslut (inbunden)

Processen : möten, mediciner, beslut

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2017-09-18
237
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
I Processen får vi bland annat möta den förtvivlade mannen som skulle få rätt dos antidepressiv medicin, kvinnan som äntligen vågade berätta och mannen som inte kunde styra sin tunga.

Boken är en professionell självbiografi där psykiatern Åsa Nilsonne berättar om mänskliga möten som hjälpt henne att växa i sitt yrke.

Det är en spännande, rörande och tankeväckande bok om människans utsatthet och styrka, psykiatrins komplexitet och det egna professionella ansvaret.

Ur förordet:

Den här boken bygger på ett antal fall, varav ett är jag själv, som har fördjupat min förståelse för det yrke jag har valt. Jag har ändrat lite här och där för att bevara anonymiteten. Jag har inte gått tillbaka till gamla journalanteckningar, för det är inte de exakta händelseförloppen som är intressanta, utan hur de har påverkat mig, så som jag minns dem. Här finns bara mina egna tolkningar av miljöer, människor och de studier jag läste. Jag vill berätta hur det såg ut för mig, just då, under olika faser av min professionaliseringsprocess.

Jag är inte principiell motståndare till behandling med psykofarmaka eller andra somatiska metoder, även om min egen strävan har varit att utveckla psykologiska behandlingsmodeller. När rätt medicin skrivs ut vid rätt tillfälle i rätt dos till rätt patient, och när behandlingstiden varken är för lång eller för kort, kan medicinering vara en utmärkt behandling. En del personer får god hjälp av ECT. Jag är tacksam för det samarbete jag har haft med kloka förskrivande kollegor när det har behövts.
Boken har inga referenser eftersom den inte gör anspråk på att försöka skildra kunskapsläget inom psykiatrin vare sig i dåtid eller i nutid.

Skålen på omslaget har varit sönder, obrukbar. Nu är den lagad. Inte på ett sådant sätt att skadan ska döljas, utan med guld så att den ska synas. Den dyra och vackra lagningen syftar till att hedra skålens historia.
Kintsugi att laga föremål på det sättet är en japansk konstform, och jag tycker att den påminner om psykiatrin så som jag vill se den.

Boken stimulerar till eget tankearbete och längtan efter diskussion av vad det innebär att vara psykiatriker i allmänhet och läkare i synnerhet. Läs den!
Jill Taube i Läkartidningen
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Processen : möten, mediciner, beslut
  2. +
  3. Vem är det som bestämmer i ditt liv? : om medveten närvaro

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vem är det som bestämmer i ditt liv? : om medve... av Åsa Nilsonne (kartonnage).

Köp båda 2 för 467 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Processen : möten, mediciner, beslut. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Yrkesbiografi med djupdykningar
    Pettersson, 6 februari 2019

    Yrkesbiografi med djupdykningar i svåra etiska dilemman och lärdomar och igenkänning för många som arbetar inom vården. Som alltid en fullpoängare av denna författare som har sitt alldeles egna perspektiv och som också besitter en djup sakkunskap inom såväl psykologi som psykiatri.

Visa alla 1 recensioner