Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
351
Utgivningsdatum
2018-10-23
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Översättare
Erik MacQueen
Originaltitel
The Telomere Effect. A Revolutionary Approach to Living
Medarbetare
Persson, John (form)
Dimensioner
235 x 165 x 35 mm
Vikt
813 g
SAB
Vb
ISBN
9789127822870
Telomereffekten : yngre längre med toppforskarnas livsstilsråd (inbunden)

Telomereffekten : yngre längre med toppforskarnas livsstilsråd

(6 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2018-10-23
294

8% rabatt med kod MARS8 i kassan

Gäller t.o.m. 4 mars. Villkor.

  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.


Har du någon gång undrat över varför en del sextioåringar ser ut och beter sig som fyrtio och tvärtom? Varför vissa ser yngre och piggare ut, är friskare och mår bättre än andra i samma ålder? Med andra ord: varför vi åldras så olika?

Svaret är att det bland annat beror på våra telomerer.

Längst ut på varje kromosom sitter dessa små svansar som visat sig ha stor betydelse för hur vi åldras och hur vi mår. För varje celldelning förkortas telomererna, och korta telomerer har kunnat kopplas till åldrandet och olika sjukdomar. Men: genom vår livsstil kan vi påverka och till och med förlänga dem!

Detta viktiga forskningsfynd fick nobelpristagaren Elizabeth Blackburn att tillsammans med forskaren Elissa Epel skriva en bok om telomerernas betydelse för människans livskvalitet, livslängd och välmående.

Tyngdpunkten ligger inte i att förklara molekylärbiologiska processer eller metodiken bakom telomerforskningen. Telomereffekten är enkelt och lättillgängligt skriven och Blackburn och Epel beskriver hur åldrandet ser ut i vår kropp och telomerernas inflytande på vårt hälsotillstånd. Faktorer som påverkar telomerernas längd tas upp och därmed också vad som kan påverka åldrande och hälsa. En stor del av boken utgörs av praktiska livsstilsråd för ett friskare och längre liv.

Flera saker kan påverka, som stress och fysisk aktivitet, men vår forskning visar att det är maten som har klart störst betydelse. Mycket socker, framför allt söta drycker, och processat kött ger kortare telomerer medan en bra och varierad kost med mycket mikronäringsämnen och exempelvis omega-3-fett förknippas med längre telomerer, säger Elizabeth Blackburn.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Telomereffekten : yngre längre med toppforskarnas livsstilsråd
  2. +
  3. Din hälsa sitter i munnen : 101 frågor och svar om munhälsa och kopplingen mellan vetenskap, folksjukdomar och ett långt och friskt liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Din hälsa sitter i munnen : 101 frågor och svar... av Björn Klinge, Pamela Andersson (pocket).

Köp båda 2 för 373 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Telomereffekten : yngre längre med toppforskarnas livsstilsråd. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. BRA!!
    Håkan Levin, 21 juni 2019

    Mycket intressant bok! Författarna beskriver på ett lättförståeligt och intressant sätt bakgrunden till telomerernas och telomeras upptäckt samt hur vårt leverne påverkas av dem. Man berättar både vad som är negativt för telomererna och vad vi kan göra för att påverka dem i positiv riktning. En klar läsvärd bok både för den insatte i ämnet, men även för övriga som vill veta mer...

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna