Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
325
Utgivningsdatum
2020-01-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
215 x 140 x 27 mm
Vikt
596 g
SAB
Lz Åkerman, Sofia
ISBN
9789127824966
Ärr för livet (inbunden)

Ärr för livet

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2020-01-03
229
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Det är sent 1990-tal. Den svenska psykiatrin har svårt att möta behoven hos en till synes snabbt växande grupp unga som skadar sig själva.

På en barnpsykiatrisk akutavdelning i Lund fastnar 15-åriga Sofia, fast hon bara skulle ha varit inlagd i ett par dagar för att gå upp lite i vikt. Här finns redan Lina, Rebecca och Erla: för att de svälter, hetsäter och skär sig. Men ingen av flickorna blir bättre av vården, snarare tvärtom, och tillvaron på den låsta avdelningen utvecklas till en kamp mellan personal och patienter. Dagar blir till veckor och veckor till år. Tiden på avdelningen sätter outplånliga spår och lägger grunden för de fyra unga kvinnornas fortsatta livsöden.

Sofia Åkerman är jur.kand., sjuksköterska och verksam som doktorand i juridik. Hon är en av grundarna till föreningen SHEDO (Self Harm and Eating Disorders Organisation) och har tidigare skrivit böckerna Zebraflickan, För att överleva och Slutstation rättspsyk.
Se Nyhetsmorgons intervju med Sofia Åkerman

Sagt om boken:

...en mycket berörande och detaljerad berättelse om Sofia Åkermans upplevelser, tankar och känslor.
Sydsvenska Dagbladet

Juristen och sjuksköterskan Sofia Åkerman har skrivit självbiografiskt om sitt självskadebeteende och sin resa inom psykvården på 1990-talet, i boken "Ärr för livet".
Dagens Industri

Sofia Åkerman har efter egen läkning fört en idog kamp mot berörda myndigheter för en förbättrad vård av ungdomar med självskadebeteende, men också gett upprättelse åt de vänner som inte orkade. Ärr för livet är en mycket viktig bok som kan vara ett stöd för att ge unga bra vård vid psykisk ohälsa samt ta till vara på ungdomars förmågor i samhället.
Margareta Fridstjerna, BTJ-häftet nr 4, 2020
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ärr för livet
 2. +
 3. Helvetet jag kallade kärlek

De som köpt den här boken har ofta också köpt Helvetet jag kallade kärlek av Lena Bivner (pocket).

Köp båda 2 för 298 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ärr för livet. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Fantastiskt bra
  Elisabeth, 30 mars 2021

  När jag läser boken som är mycket välskriven och samtidigt känslosam tänker jag tillbaka på mitt yrkesverksamma liv som skolsköterska och sjuksköterska inom psykiatrin.
  Boken ger en inblick från ung tjejs verklighet och väcker många tankar.
  Jag kan varmt rekommendera boken till elevhälsans, barn/ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin samt till de som arbetar med ätstörningar av olika slag.
  Varmt tack Sofia!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sofia Åkerman

 • För att överleva

  Sofia Åkerman

  De flesta som hör ordet självskadebeteende tänker på tonårstjejer som skär sig på armarna. En självskada kan definieras som en avsiktlig, självdestruktiv handling som begås utan intention att dö. Men alla gör vi ju ibland ohälsosamma och skadliga ...

 • För att överleva : om självskadebeteende

  Sofia Åkerman

  De flesta som hör ordet självskadebeteende tänker på tonårstjejer som skär sig på armarna. En självskada kan definieras som en avsiktlig, självdestruktiv handling som begås utan intention att dö. Men alla gör vi ju ibland ohälsosamma och skadliga ...