Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
325
Utgivningsdatum
2020-01-03
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
215 x 140 x 27 mm
Vikt
596 g
SAB
Lz Åkerman, Sofia
ISBN
9789127824966
Ärr för livet (inbunden)

Ärr för livet

(6 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-01-03
237
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor


Det är sent 1990-tal. Den svenska psykiatrin har svårt att möta behoven hos en till synes snabbt växande grupp unga som skadar sig själva.

På en barnpsykiatrisk akutavdelning i Lund fastnar 15-åriga Sofia, fast hon bara skulle ha varit inlagd i ett par dagar för att gå upp lite i vikt. Här finns redan Lina, Rebecca och Erla: för att de svälter, hetsäter och skär sig. Men ingen av flickorna blir bättre av vården, snarare tvärtom, och tillvaron på den låsta avdelningen utvecklas till en kamp mellan personal och patienter. Dagar blir till veckor och veckor till år. Tiden på avdelningen sätter outplånliga spår och lägger grunden för de fyra unga kvinnornas fortsatta livsöden.

Sofia Åkerman är jur.kand., sjuksköterska och verksam som doktorand i juridik. Hon är en av grundarna till föreningen SHEDO (Self Harm and Eating Disorders Organisation) och har tidigare skrivit böckerna Zebraflickan, För att överleva och Slutstation rättspsyk.

Se Nyhetsmorgons intervju med Sofia Åkerman

Sagt om boken:

...en mycket berörande och detaljerad berättelse om Sofia Åkermans upplevelser, tankar och känslor.
Sydsvenska Dagbladet

Juristen och sjuksköterskan Sofia Åkerman har skrivit självbiografiskt om sitt självskadebeteende och sin resa inom psykvården på 1990-talet, i boken "Ärr för livet".
Dagens Industri

Sofia Åkerman har efter egen läkning fört en idog kamp mot berörda myndigheter för en förbättrad vård av ungdomar med självskadebeteende, men också gett upprättelse åt de vänner som inte orkade. Ärr för livet är en mycket viktig bok som kan vara ett stöd för att ge unga bra vård vid psykisk ohälsa samt ta till vara på ungdomars förmågor i samhället.
Margareta Fridstjerna, BTJ-häftet nr 4, 2020
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ärr för livet
 2. +
 3. Älskade bror : en rapport från gängvåldets Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Älskade bror : en rapport från gängvåldets Sverige av Lisa Dos Santos (pocket).

Köp båda 2 för 326 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ärr för livet. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En "Comfort Book" med grovt känslosamma drag!
  Hakuna Matata, 23 januari 2023

  Jag har än så länge läst mer än hälften av boken men boken är redan min favoritbok, eftersom jag för första gången kunnat relatera till en bok. Om du upplevt någon av tillstånden eller handlingarna som pågår i boken så kan du verkligen relatera. Då menar jag såklart någon typ av ätstörning och självskadebeteende. Varenda kapitel - värt att påpeka att de är bra fördelade vad gäller längd och så vidare - är väldigt välskrivna och inkluderar de allra flesta, samtidigt som innehållet är realistis... Läs hela recensionen

 2. Fantastiskt bra
  Elisabeth, 30 mars 2021

  När jag läser boken som är mycket välskriven och samtidigt känslosam tänker jag tillbaka på mitt yrkesverksamma liv som skolsköterska och sjuksköterska inom psykiatrin.
  Boken ger en inblick från ung tjejs verklighet och väcker många tankar.
  Jag kan varmt rekommendera boken till elevhälsans, barn/ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin samt till de som arbetar med ätstörningar av olika slag.
  Varmt tack Sofia!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Sofia Åkerman

 • Slutstation rättspsyk

  Sofia Åkerman, Thérèse Eriksson

  De är unga kvinnor som utvecklat ett allvarligt självskadebeteende. De har inte blivit dömda för något brott och de utgör inte något hot eller någon fara för andra. Men i stället för adekvat vård spärras de in på rättspsykiatriska högsäkerhetsklin...

 • För att överleva : om självskadebeteende

  Sofia Åkerman

  De flesta som hör ordet självskadebeteende tänker på tonårstjejer som skär sig på armarna. En självskada kan definieras som en avsiktlig, självdestruktiv handling som begås utan intention att dö. Men alla gör vi ju ibland ohälsosamma och skadliga ...