Den utbildningsvetenskapliga kärnan, UVK, är gemensam för alla lärarstuderande i Sverige och ska innehålla de grundläggande kunskaper och färdigheter som blivande förskollärare och lärare behöver. Den fungerar därmed som en gemensam bas och utgör i förlängningen grunden för ett gemensamt professionsspråk.
Kursboken
Vetenskapsteori och forskningsmetoder i utbildningsvetenskap riktar sig i första hand till lärarstuderande, men kan även med fördel läsas av den som är allmänt intresserad av utbildningsvetenskapens teorier och metoder och ta del av dess mångfald. Boken täcker in centrala delar av den utbildningsvetenskapliga kärnan och belyser frågor såsom:
- Vad är kunskap och vetenskap samt vad innebär olika teorier och metoder i forskning om utbildning?
- Hur organiseras utbildningsvetenskaplig forskning?
- Hur förhåller sig teori till tillämpning inom utbildningsvetenskap?
- Hur bedrivs forskning med kvalitativa, kvantitativa och mixade metoder inom olika utbildningsvetenskapliga forskningsfält?
- Hur kan forskning användas som vetenskaplig grund i läraryrket?
Med goda exempel på utbildningsvetenskaplig forskning, utifrån olika perspektiv, ger boken vägledning i hur forskning kan läsas kritiskt och konstruktivt.
Vetenskapsteori och forskningsmetoder i utbildningsvetenskap ger blivande och verksamma lärare möjlighet att ta del av den senaste forskningen och därigenom bidra till en skola på vetenskaplig grund.
Här hittar du bokens innehållsförteckning .
Är du kursansvarig på högskola eller universitet? Beställ ett utvärderingsexemplar av
Vetenskapsteori och forskningsmetoder i utbildningsvetenskap .