Adhd : från duktig flicka till utbränd kvinna (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (156.6 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Lotta Borg Skoglund
Utgivningsdatum
2020-03-06
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127827882

Adhd : från duktig flicka till utbränd kvinna Ljudbok

(98 röster)  |  Läs 17 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2020-03-06

Styckköp

149

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
ADHD kan ta sig mycket olika uttryck utifrån biologiska skillnader mellan könen och tyvärr är kunskapen fortfarande skrämmande låg när det gäller flickors och kvinnors unika utmaningar.

Vi missar flickorna med ADHD när vi letar efter symtom som är vanligare hos pojkar. Flickor och unga kvinnor får inte heller lika effektiv behandling eftersom de flesta läkemedelsstudier på preparat och doser är gjorda på pojkar och män.

Lotta Borg Skoglund är överläkare och forskare och en av grundarna till SMART Psykiatri. Hon har tidigare givit ut Lyssnar din tonåring? (tillsammans med Liria Ortiz).

Lotta Borg Skoglunds egna ord:
"Under mina år som läkare har jag träffat många flickor och kvinnor som kämpat så hjärtskärande hårt för att få ihop sina liv. Trots intelligens, trots begåvning och livsklokskap, trots vita knogar och ständiga omstarter berättar de för mig att de bara inte får livet att fungera. Tyvärr har vare sig forskningen eller vården haft ett särskilt stort intresse för flickors och kvinnors unika utmaningar vid adhd och kunskapen om den här stora gruppen av kämpande människor är fortfarande skrämmande låg. Den här boken är till er."

Presscitat
"Jag ser hur tufft mina adhd-patienter har det, så jag känner ett ansvar att stå upp för dem. Det är därför jag finns där ute och sprider kunskap och ger svar på tal."
"Den vanligaste missuppfattningen i media är att alla skulle ha en släng av adhd. Så är det naturligtvis inte och det är fortfarande underdiagnostik som är det allvarligaste problemet."
Ur intervju i Medicinsk Vetenskap
Läs hela intervjun i menyn till vänster

"Innan jag skrev boken trodde jag att jag skulle gå igenom forskning och möta tusentals artiklar så som man gör i ett avhandlingsarbete. Men här gick det på en eftermiddag i stort sett. Det finns mycket lite högkvalitativ forskning om flickor och kvinnor med ADHD både från Sverige och internationellt utöver Svenny Kopps ovärderliga långtidsuppföljningar. I stort sett så är 99% av all forskning och alla studier av ADHD gjorda på och av män."
Ur intervju i Attentions medlemstidning
Läs hela intervjun i menyn till vänster
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 17 recensioner av Adhd : från duktig flicka till utbränd kvinna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Värdefull!
  Anna Gravell, 21 januari 2024

  Ger insikter och kunskap, hopp, inspiration och förklarar fler nyanser av adhd och hur den kan te sig i en kvinnas liv, odiagnostiserad, likväl som efter diagnos.

 2. Så bra!
  -, 23 maj 2023

  Känner så väl igen mycket av det som beskrivs! Tack för att denna bok skrevs!

 3. Bästa boken i år
  Emeli Martelius, 12 april 2023

  Då jag drabbats av utmattning var ljudbok det perfekta sättet att läsa boken på mycket igenkänning och jag kommer kunna återkomma till den i framtiden.

 4. Tack!
  -, 30 januari 2023

  En informativ och tydlig bok kring flickor och kvinnors upplevelser av att leva med adhd. Förstår bättre nu, har förhoppningsvis även med mig en bättre förståelse kring min dotters resa genom livet med denna diagnos. Tack.

 5. Intressant men lite långtråkig
  Anna, 24 april 2022

  Bra fakta, synsätt och infallsvinklar. Tyvärr lite torr och långtråkig och inte så levande som jag hoppats på. Det är svårt att kombinera fakta med igenkänning. Rekommenderas.

 6. Wow
  -, 31 augusti 2021

  Vilken igenkänningsfaktor. Nu förstår jag mycket mer om varför jag gör på vissa sätt. Att det faktiskt är min ADHD och inget annat. Kommer lyssna på den igen.
  Rekommenderas varmt till alla.

 7. Välbehövlig bok
  -, 5 juli 2021

  Denna bok behövs på så många olika plan och den fyller ut ett så fattigt utbud om ämnet. Tack för en fantastisk aha-upplevelse! Alla bör läsa denna bok!

 8. En bok alla borde läsa!
  -, 22 maj 2021

  En bok som förklarar och besvarar alla tankar och frågor kring ADHD på bästa tänkbara sätt. Nämligen genom personer med egen erfarenhet. och i olika åldrar. Information som borde få större utrymme i media för att nå ut både till vuxna och ungdomar.

 9. Viktig men lite torr
  Sven, 14 november 2020

  Denna boken är angelägen för att flickor/kvinnor ska kunna känna igen sig en en värld som ännu inte har tagit till sig hur ADHD och ADD kan komma till uttryck.

 10. Kan beröra många
  -, 10 november 2020

  Lättlyssnad och med mycket fakta. Många berättelser, från vardagen gör boken levande. Lämnar inga frågetecken, heltäckande.
  Den ligger mellan 4 o 5 stjärnor men eftersom den var så lätt att lyssna på och samtidigt gav så mycket, får det bli 5 stjärnor.
  Tycker den borde kunna lyssnas på av alla med ADHD o alla som vill, behöver, veta mera.

 11. Informativ
  Jess, 29 augusti 2020

  Mycket bra information kring flickors beteende och hur det ska tolkas.

 12. Huvet på spiken
  -, 1 augusti 2020

  Så bra, vetenskapligt underbyggd, empatisk och ärlig.

 13. Tack!!
  -, 29 juli 2020

  Tack för en innehållsrik och välformulerad bok! Jag känner igen mig i väldigt mycket och har bokat tid för utredning. Nu kanske jag slipper kämpa ensam som en galning och sluta fundera på om det är något allvarligt fel på mig. Något jag började tänka på redan som 8-åring. Skammen över alla utbrott genom åren. Sorgen över att känna sig som en skugga av sig själv på många sätt nu i vuxen ålder. Tack!!!

 14. Intressant
  -, 5 juni 2020

  Saklig, vetenskapligt förankrad, informativt och mycket intressant om flickors adhd.

 15. Välskriven och otroligt träffsäker. Fantastisk!
  Anonym, 29 april 2020

  Skriver denna recension utifrån ett dubbel-perspektiv - läkare inom psykiatrin och samtidigt ADHD-patient.

  Kan verkligen rekommendera boken till alla - patienter, anhöriga, skolpersonal och generellt alla som har med människor att göra (vilket är de flesta?). Den skiner ett ljus på något vi helt har missat i den pågående debatten om "överdiagnostik" - att det förvisso må förekomma i vissa delar av samhället men att detta knappast gäller på gruppnivå hos flickor/kvinnor.

  Vill... Läs hela recensionen

 16. En mycket bra bok.
  Marre, 23 april 2020

  Äntligen en bok om tjejer/kvinnors ADHD. Du har verkligen fått med alla åldersgrupper, kände verkligen ingen mig väldigt mycket från barn till vuxen.Jag är 52 år och har ätit ADHD medicin i ca 13-14 år nu, lika länge som jag har haft min diagnos. I samband med min diagnos blev jag även diagnostiserad med dystimi, GAD, posttraumatisk stressyndrom och binge eating disorder. Det jag inte förstår är att ingen ser helheten utan att all focus har bara varit kring ADHD, de andra diagnoserna försvin... Läs hela recensionen

 17. Så många bra förklaringar!
  Mia, 28 mars 2020

  Lyssnade på ljudboken för att jag har svårt med fokus och har dyslexi. Jag kände igen mig så mycket i boken. Det var så många bra förklaringar och beskrivningar. Jag vill ha ett helt adhd språklexikon!

Visa alla 17 recensioner

Fler böcker av Lotta Borg Skoglund