Dialektisk beteendeterapi : Häftad utgåva av originalutgåva från 2002 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
296
Utgivningsdatum
2021-04-16
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Läromedel
Dimensioner
228 x 150 x 18 mm
Vikt
465 g
SAB
Vlbd
ISBN
9789127829534
Dialektisk beteendeterapi : Häftad utgåva av originalutgåva från 2002 (häftad)

Dialektisk beteendeterapi : Häftad utgåva av originalutgåva från 2002

Häftad Svenska, 2021-04-16
564
  • Skickas inom 10-15 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Häftad utgåva av originalutgåva från 2002.

Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en behandlingsform som utvecklades av Marsha Linehan i USA under 1990-talet. Behandlingsmetoden har tagit inspiration från inlärningsteori, kognitiv teori, dialektisk filosofi och zenbuddhistiska tankesätt. Den idé som genomsyrar arbetssättet är dialektiken mellan acceptans och förändringsarbete. Patienten går både i individualterapi och i färdighetsträning.

De färdigheter som tränas är förmåga att vara uppmärksam och närvarande i nuet, att kunna skapa och vidmakthålla goda relationer till andra, att kunna reglera sina känslor, att kunna klara svåra situationer utan att ta till destruktiva beteenden, t.ex. skada sig själv.

Boken tar speciellt upp hur DBT kan användas i arbete med patienter med IPS (emotionellt instabil personlighetsstörning), med annan terminologi kallad borderline personlighetsstörning. Patienter med IPS har särskilda problem med att reglera känslor och de fastnar lätt i destruktiva mönster.

Boken inleds med en diskussion av IPS och vilka speciella svårigheter patienter med denna diagnos ställs inför. Sedan tar författarna upp bakgrund och teoribildning bakom DBT samt går noggrant in på hur DBT struktureras, både terapin som sådan och den enskilda sessionen. DBT utvecklas hela tiden vi får exempel på hur DBT kan användas i arbete med nya patientkategorier, t.ex. äldre deprimerade, missbrukare och familjemisshandlare. En summering av aktuell forskning kring DBT finns också med. Avslutningsvis möter vi några tidigare patienters reaktioner på DBT som behandlingsform.

Boken vänder sig främst till studerande och verksamma inom psykologi, psykoterapi och vård samt andra som i sitt yrkesliv kommer i kontakt med människor, men den kan även läsas av patienter. Alla kan låta sig inspireras av den positiva människosyn som präglar framställningen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dialektisk beteendeterapi : Häftad utgåva av originalutgåva från 2002
  2. +
  3. Orolig och blyg i skolan : Häftad utgåva av originalutgåva från 2014

De som köpt den här boken har ofta också köpt Orolig och blyg i skolan : Häftad utgåva av ori... av Malin Gren Landell (häftad).

Köp båda 2 för 950 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna