Tomten är vaken (inbunden) Spara 30%
Fler böcker inom
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Läsålder
3-6 år
Antal sidor
32
Utgivningsdatum
2012-10-18
Upplaga
1
Förlag
Rabén & Sjögren
Illustratör/Fotograf
Kitty Crowther
Dimensioner
266 x 182 x 8 mm
Vikt
280 g
SAB
Hcf
ISBN
9789129680935
Tomten är vaken (inbunden)

Tomten är vaken

(103 röster)  |  Läs 11 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-10-18
119 169 Du sparar 50 kr!
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Tomten är vaken är en unik julberättelse och en blivande klassiker. Författaren är Astrid Lindgren och illustratören är den världsberömda Almapristagaren Kitty Crowther. Berättelsen har aldrig tidigare getts ut i Sverige.

Det är en sinnligt vacker bilderbok och en skildring av en magisk vinternatt på en gammal gård, långt inne i skogen. Just en sådan natt när människorna kryper ihop i sina små hus och inte låter elden slockna på härden. Berättelsen är högstämd men ändå vardagligt enkel. Den genomsyras av vördnad för livet och omtanken om allt levande, med gårdstomten som sinnebilden för den oegennyttiga kärleken. Tomtens ömhet och medkänsla med djuren på gården, var och en inlåst i sin roll, hunden i bandet, korna i båset, hästen i stallet, är rörande. Tomten klappar, tröstar och ingjuter hopp. Han talar på tomtarnas vis, ett tyst litet språk som djur kan förstå, och berättar om hagar och ängar och ger dem lite extra att äta. Midvinternatten är mörk och kall, men tomten vakar, tittar in i lagård och stall, och tassar varje natt mellan husen.

Kitty Crowthers känsliga illustrationer är fyllda av värme och innerlighet. Gårdsmiljöer och vinternattsstämningar är underbara, men den stilla närheten och kärleken mellan tomten, djuren och gårdens sovande människor är överjordiskt härlig och manar fram en obetvinglig känsla av julefrid och skön harmoni .

Manuset till Tomten är vaken skrevs runt 1960, Rabén & Sjögren hade då gett ut Tomten av Viktor Rydberg, illustrerad av Harald Wiberg. Några utländska förlag, bland dem Oetinger i Tyskland, ville ge ut Wibergs bilder men inte Rydbergs dikt. Astrid Lindgren skrev då en ny berättelse, som blev Tomte Tummetott, en klassiker i tysk barnlitteratur, medan ursprungstexten föll i glömska. Men för något år sedan återfanns det svenska originalmanuset av förläggaren Silke Weitendorf, dotter till Astrid Lindgrens tyska förläggare och vänner, Friedrich och Heidi Oetinger, när hon gick igenom deras kvarlåtenskap.

Läs mer om bakgrunden till Tomten är vaken.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tomten är vaken
 2. +
 3. Tomten är vaken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tomten är vaken av Astrid Lindgren, Kitty Crowther (inbunden).

Köp båda 2 för 208 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Tomten är vaken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Astrids Rydbergstolkning slutligen på Svenska
  Morpheus, 15 december 2017

  Astrids "Tomten är Vaken" har många likheter med Viktor Rydbergs dikt "Tomten", vilket inte är så konstigt då boken skrev för utländska förlag som ville ge ut Harald Wibergs illustrationer till dikten, men inte själva dikten, så Astrid fick skriva en ny historia för dem.

  Så många liknande beats återkommer, när Gårdstomten en vinternatt går runt gården och tittar till djur och husfolk. Men Astrids berättelse är riktad till barn, har ett enklare språk och är inte lika melankolisk och ... Läs hela recensionen

 2. En underbar bok i barnbarnens julbibliotek
  Anita L, 19 januari 2015

  En lågmäld och söt historia om tomten. Fungerar utmärkt som godnattsaga till barn från 3 år. Astrid är alltid Astrid och saga denna platsar utmärkt i barnbarnens julbibliotek. Bilderna är som sagan, lågmälda och väcker barnens funderingar. Tål att läsas om och om igen och varje jul i några år.

 3. Mysig bok!
  Linda, 23 januari 2014

  Fin berättelse och vackra bilder som ger en annan bild till barnet än tomten som bara ger julklappar och väcker en nostalgisk känsla hos den vuxna. En bok att spara!

 4. Underbar bok att läsa för barn till jul. En fin...
  Lars Göran Larsson, 18 november 2013

  Underbar bok att läsa för barn till jul. En fin julklapp, som säkert kommer att uppskattas lika mycket av barn som vuxna.

 5. Texten är bra men de anskrämliga bilderna drar ner...
  Karloff, 16 september 2013

  Texten är bra men de anskrämliga bilderna drar ner betyget. Originalbilderna av Harald Wiberg är hundra gånger bättre och finare.

 6. Det var en söt och stämningsfull historia som är...
  -, 14 juni 2013

  Det var en söt och stämningsfull historia som är perfekt som godnatt saga! Tror den passar bäst till lite mindre barn, upp till 4 år, men kan absolut läsas en eller två gånger för någon lite större också.

 7. Nja, kan man verkligen kalla detta en "Astrid...
  Inkeri, 14 maj 2013

  Nja, kan man verkligen kalla detta en "Astrid Lindgrenbok"? En moderniserad och ytterst förenklad upplaga av Viktor Rydbergs "Tomten" försedd med ganska platta illustrationer. Kanske finner den sin målgrupp bland de mycket små barnen, men jag blev mycket besviken och låter i fortsättningen mina barnbarn njuta av det vackra språket i originaldikten.

 8. Ganska roligt i sig att det fanns en bok att ge ut...
  Katharina , 10 maj 2013

  Ganska roligt i sig att det fanns en bok att ge ut postumt, men den är inte den bästa av Astrid Lindgrens produktion.

 9. Den är lagom i textinnehållet och passar barn upp till...
  Britt Paulsén, 22 april 2013

  Den är lagom i textinnehållet och passar barn upp till 4 år. Men den gav inga glädjetjut. Jag hade väntat mig lite mer.

 10. En platt text mot magiska bilder
  Jonna Lindberg, 20 november 2012

  Illustrationerna bygger upp en magisk stämning. Bara framsidan får mig att kura ihop under en filt och höra hur snön knastrar under tomtens fötter. Färgerna är precis som jag föreställer mig en vinternatt, med ett blått och kallt sken över varje bild. Å ena sidan är illustrationerna oerhört klassiska, kanske för att de påminner om många andra tomtar och vintrar, men å andra sidan känns de moderna och levererar en ny tolkning av Viktor Rydbergs klassiska saga.

  Tyvärr fastnar jag inte ... Läs hela recensionen

 11. ny Astrid kan det bli bättre
  Tirasun, 26 oktober 2012

  En väldigt enkel och lättläst bok som har en kul och lättförstålig text och fin vers.. Ett nöje att läsa högt ur. Versen är enkel och lätt att lära då den upprepar sig för att avslutas med andra ord som passar sidan.. Bra bok för barn eftersom det är någon som vakar över de som de inte ser och som bryr sig om deras välbefinnande. Detta var ingen julbok utan mer än vinterbok där längtan till sommaren är väldigt påtaglig.

  Det är en bok som vi kommer att läsa många gånger om och om igen... Läs hela recensionen

Visa alla 11 recensioner

Fler böcker av författarna