Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Läsålder
Unga vuxna
Antal sidor
204
Utgivningsdatum
2014-09-03
Upplaga
1
Förlag
Rabén & Sjögren
Dimensioner
200 x 140 x 16 mm
Vikt
359 g
SAB
uHc
ISBN
9789129691658

Onanisterna

(3 röster)
Kartonnage, Svenska, 2014-09-03
130 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor

Vi passade på att ställa några frågor till författaren Patrik Lundberg. Intervjun med honom, där han bl a berättar varför boken heter just Onanisterna, hittar du längre ner på sidan.

Jag minns Simons ord från studenten.

"Fattar ni varför folk gråter? Vi ses ju ändå på Komvux i augusti."

Nu sitter vi där. På uppropet till Vuxenutbildningen i Bromölla, en mil väster om Sölvesborg.

Hösten efter studenten. Kim och Simon börjar på Komvux. De är yngst av alla och de har inget val, slutet på gymnasiet slarvades bort.

Under högstadiet och gymnasiet var de kungarna i skolkorridoren. Profiler som alla ville umgås med. Problemet är att livet förändras. Hundra synonymer för kuk får inte längre någon att skratta. Och en luspank 19-åring som bor hemma hos mamma och tvingas skjutsa sin lillasyster till stallet varje dag är en nolla.

Kim börjar inse detta. Att omgivningen drar ner honom, håller honom tillbaka. Han vill skriva, men i Sölvesborg kommer man inte närmare mediebranschen än ett deltidsjobb som tidningsutdelare. Det är så han tillbringar sina nätter.

Då träffar han Robin. Robin, som vet ett annat sätt att vara ung. Som vet att det finns fler artister än Håkan Hellström och Melissa Horn och att det finns en värld bortom grabbumgänget i klubbstugan.

-----------

Lyssna på Onanisterna - soundtrack här >>
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Onanisterna
  2. +
  3. Gul utanpå

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gul utanpå av Patrik Lundberg (pocket).

Köp båda 2 för 186 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Onanisterna

Övrig information

Författaren och journalisten Patrik Lundberg gjorde succé med kritikerhyllade självbiografiska Gul utanpå om utanförskap. I nya Onanisterna berättar han om de som blir kvar i småstaden. Vi passade på att ställa några frågor till Patrik:

1. Ja, den mest uppenbara frågan är så klart - Varför heter boken Onanisterna?

En onanist är för mig en person som inte rör sig utanför sin egen krets. En sådan som bara vill bli bekräftad av personer med samma tankar, referenser och åsikter. Min bok handlar om sådana människor. Och vad som händer när någon börjar vänsterprassla i andra kretsar.

2. Hur känns det nu att komma med bok nummer två efter den hyllade Gul utanpå?

Jag känner lite nervositet inför mottagandet, eftersom jag nästan helt byter genre. Gul utanpå var självbiografisk och handlade om att fly. Onanisterna är fiktiv och handlar om att stanna på sitt rum och se dagarna gå. Men antagligen vet läsarna bättre än att nitiskt jämföra böckerna med varandra.

3. Hur kom idén till denna bok?

Nästan alla böcker som skildrar 19-åringar handlar om att längta bort, kanske flytta till en annan stad och upptäcka världen. Jag ville skriva om personer som väljer att stanna i sin hemstad efter gymnasiet. Ur den tanken föddes idén till Onanisterna.

4. Var är den bästa skrivplatsen?

Var som helst där det finns gott kaffe och gångavstånd till en lunchfalafel.