Hur vädret påverkar din hälsa : från astma till värmeslag (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
230
Utgivningsdatum
2004-05-01
Förlag
Bokförlaget Forum
Översättare
Anders Rolf
Originaltitel
How the Weather Affects Your Health
Medarbetare
Timrén, Anders (form)
Dimensioner
225 x 145 x 20 mm
Vikt
430 g
SAB
Ve
ISBN
9789137122854
Hur vädret påverkar din hälsa : från astma till värmeslag (inbunden)

Hur vädret påverkar din hälsa : från astma till värmeslag

Inbunden Svenska, 2004-05-01

Slutsåld

Vädret och hälsan är ämnen som ständigt kommer upp i vardagssamtal människor emellan och som alltid tas upp i teve och får stora rubriker i pressen. Hur vädret påverkar din hälsa förklarar lättfattligt hur vår hälsa påverkas av vädret och klimatförändringarna. Här behandlas alla väderfaktorer som luftkvalitet, kyla, värme, solstrålning och olika slags oväder liksom vilka åkommor och sjukdomar de kan orsaka samt råd om förebyggande och botande åtgärder. Här beskrivs också de olika faktorer som människans påverkan har på miljön och vädret, såsom ozonskiktets uttunning och växthuseffekten. Manfred Kaisers unika bok är en lättläst och bred skildring av väder och hälsa, men den förklarar också meteorologin på ett begripligt sätt och kommer att öka våra kunskaper om vädrets betydelse för hälsan.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Hur vädret påverkar din hälsa : från astm...

Övrig information

Klimatförändringarna är redan här. Varje år slås väderrekord. Rekordvärme, våldsamma översvämningar och ett ökande antal cykloner och stormar drabbar våra samhällen, våra hem och vår hälsa. Samtidigt oroas vi över hur människan själv försämrar miljön och hur det påverkar vår hälsa.

Vädret och hälsan är ämnen som ständigt kommer upp i vardagssamtal människor emellan och som alltid tas upp i teve och får stora rubriker i pressen. Den som är intresserad av hur vädret och klimatförändringarna påverkar hälsan finner att Hur vädret påverkar din hälsa på ett lättfattligt sätt förklarar sambanden mellan dessa båda inflytelserika faktorer i våra liv. Här behandlas den påverkan som olika väderförhållanden såsom klimatförändringar, väderkänslighet, luftkvalitet, kyla, värme, solstrålning och alla slags oväder har på oss och vilka åkommor och sjukdomar de kan orsaka. Dessutom ges bakgrundsinformation om de olika väderrelaterade tillstånden liksom råd om förebyggande och botande åtgärder. Här beskrivs också människans påverkan på miljön och vädret, såsom ozonskiktets uttunning, växthuseffekten och global uppvärmning.

Manfred Kaisers bok, som är unik i sitt slag, är en lättläst och bred skildring av detta viktiga ämne, men den förklarar också de komplicerade meteorologiska företeelserna och sambanden på ett begripligt sätt. Framställningen kryddas med en hel del klargörande statistik över väder och sjukdomstillstånd.

Hur vädret påverkar din hälsa kommer att öka kunskaperna om vädrets betydelse för hälsan och förhoppningsvis öka medvetenheten om människans ansvar för vår globala miljö.

Ur innehållet:
Bioväder (biometeorologi)
Väderkänslighet (huvudvärk, migrän, reumatism)
Luften och hälsan (luftföroreningar, hösnuva, astma)
Värme (värmeslag, uttorkning, blodtryck, svullna kroppsdelar, matförgiftning, solsting)
Kyla (vindeffekt, hjärt-kärlproblem, förkylning, köldskador, klädsel, isolering)
Solstrålning (UV-strålning, hudåkommor, ögonproblem, immunbristsjukdomar, solskydd)
Oväder (vind, storm, tornado, åska, blixtnedslag, översvämning)

MANFRED KAISER har varit militär och civil helikopterpilot samt flygledare och flygledarutbildare och är väl kvalificerad att skriva om väder och hälsa. Under sin pilotutbildning blev han uppmärksammad på vädrets negativa påverkan på piloterna, och därefter har han i många år forskat och sammanställt fakta kring detta ämne, vilket lett fram till boken VÄDRET OCH DIN HÄLSA. Han har också skrivit artiklar i tidskrifter och dagspress, liksom utbildningsmaterial för flygledare. Manfred Kaiser är bosatt i Victoria i Australien. Hans website är www.manfredkaiser.com.