Sockerbomben : bli fri från ditt sockerberoende (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
288
Utgivningsdatum
2004-01-01
Förlag
Bokförlaget Forum
Medarbetare
Nordström, Pia (medf.)
Dimensioner
25 x 220 x 135 mm
Vikt
400 g
SAB
Vmb,Vcbb
ISBN
9789137122977
Sockerbomben : bli fri från ditt sockerberoende (inbunden)

Sockerbomben : bli fri från ditt sockerberoende

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2004-01-01

Slutsåld

Gömmer du godis? Ljuger du om eller smyger du med ditt sötintag? Lider du av humörsvängningar, känner inre stress, har koncentrationsstörningar, sömnstörningar och/eller viktsvängningar?

Våra kroppar reagerar på socker på olika sätt och tål det olika bra. Vissa av oss har ett kemiskt beroende som gör att kroppen kräver mer och mer socker för att bli nöjd. Sockret har effekter både på kroppen och hjärnan och kan dessutom lägga grunden för andra beroenden.

I Sockerbomben finns ett test där man kan mäta sin egen sockerkänslighet och praktiska råd om hur man tar sig ur sitt beroende. Gripande fallbeskrivningar ger läsaren möjlighet att känna igen sig.

Sockerbomben är en revolutionerande och viktig bok i vår tid som inger hopp om ett liv efter sötsuget och visar dig vägen till ett hälsosammare liv - fri från ditt sockerberoende.

Bitten Jonsson är nykter alkoholist och beroendespecialist. Hon har byggt upp ett framgångsrikt behandlingscenter för matmissbrukare och sockerberoende.

Pia Nordström är journalist med hälsa och medicin som specialitet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Sockerbomben : bli fri från ditt sockerberoende. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Aha
  gute, 26 oktober 2004

  Jag skickade efter boken till min dotter eftersom vi har misstänkt att hon hade någon form av ett sockerberoende.
  Nu läser vi den båda två och den har gett så många förklaringar på en sockerberoendes beteende.
  Allt stämde!
  Nu inriktar vi oss på den mat som en sockerberoende kan äta och undviker vitt mjöl etc.
  De kronor som jag betalade för boken är väl investerade pengar.

 2. Socker suger !
  E-bet, 3 mars 2004

  Det har väl i och för sig alla vetat, att man inte ska äta för mycket socker. Men att det kan påverka hälsan till den milda grad som beskrivs här... Författaren riktar bl.a uppmärksamheten på det dolda sockret i vår mat (som i viss mån redan har uppmärksammats av media). Samtidigt är det en positiv bok som visar att det går att leva utan socker om man bara förstår varför man kan känna sig så extremt sugen på godis eller sockermat som t.ex pasta.

  Jonsson drar paralleller mellan annat ... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Sockerbomben : bli fri från ditt sockerbe...

Övrig information

Sockerbomben är en revolutionerande och viktig bok i vår tid och i vårt samhälle. I Sockerbomben får vi läsa om den ruskiga sanningen om konsekvenserna av vårt sockerätande. Boken är uppdelad i två delar: den första handlar om själva problemet som sockerberoende utgör och den andra ger oss lösningen - hur vi blir fria ifrån det. På ett lättillgängligt och konkret sätt ledsagas läsaren genom ämnet. Ett antal gripande och slående fallbeskrivningar illustrerar problematiken och ger läsaren möjlighet att känna igen sig.

Är du sockerkänslig eller sockerberoende? Gömmer du godis? Ljuger du om eller smyger du med ditt sötintag? Har du humörsvängningar, känner inre stress, har koncentrationsstörningar, sömnstörningar och/eller viktsvängningar?

Våra kroppar reagerar på socker på olika sätt och tål det olika bra. Sockerberoende är ett kemiskt beroende som gör att kroppen kräver mer och mer socker för att bli nöjd. Sockret har effekter inte bara på kroppen utan också på hjärnan. Sockerberoende kan dessutom bädda för att utveckla andra beroenden.

I boken finns test man kan göra för att mäta sin egen sockerkänslighet. Här beskrivs skillnaderna mellan bruk, felbruk, missbruk och beroende liksom de fysiska, psykiska, sociala och andliga konsekvenserna av ett missbruk. Läsaren får hjälp att se det dolda sockret som lömskt gömmer sig i en mängd vanliga matprodukter idag, bland annat i light-produkter.

För att komma till rätta med sitt sockerberoende krävs att man genomgår en avgiftningsprocess. Boken erbjuder då en "körjournal" som man kan ha med sig under resan till tillfrisknande - en egen matdagbok och matplan. Råd ges om hur man hanterar den skam beroendet framkallar och hur man förebygger återfall ges. Vidare får man förståelse för vad som kan hända i ens sociala liv, i kroppen och i ens psyke vid själva tillfrisknandet.

Sockerbomben inger hopp om ett liv efter sötsuget och visar hur du själv kan gå till väga för att skaffa dig ett hälsosammare liv på alla plan - fri från ditt sockerberoende.

Bitten Jonsson är beroendespecialist. Hon har själv varit sockerberoende och är nykter alkoholist. Från början är hon legitimerad sjuksköterska och har sedan tio år tillbaka arbetat med människor som lider av sockerberoende och hon har byggt upp Sveriges enda behandlingscenter för sockerberoende. Hon har föreläst i sitt ämne både i Sverige och USA. Sockerbomben är hennes första bok.

Pia Nordström är journalist med hälsa och medicin som specialitet.