Helene : en roman om Helene Schjerfbecks liv (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
462
Utgivningsdatum
2005-01-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Forum
Översättare
Camilla Frostell
Originalspråk
Finska
Originaltitel
Helene
Medarbetare
Käll, Anna (form)
Dimensioner
220 x 140 x 35 mm
Vikt
640 g
SAB
Hce
ISBN
9789137126364
Helene : en roman om Helene Schjerfbecks liv (inbunden)

Helene : en roman om Helene Schjerfbecks liv

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2005-01-01

Slutsåld

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2005!
Helene är en magisk berättelse om Helene Schjerfbecks liv och konstnärskap. Rakel Liehu gör sin huvudperson sällsynt närvarande genom att inlevelsefullt gestalta hennes tankar, känslor och relationer. Språket är färgsprakande och fylligt, stundtals gripande och poetiskt. På ett okonstlat sätt får vi ta del av Helene Schjerfbecks märkliga livsöde.
Barndomen beskrivs som bitterljuv, fadern dog när Helene var tretton och livet förändrades, modern slutade sjunga för lång tid framöver. Helene uppmuntrades tidigt av sin familj till fortsatt målande. Hon var sjuklig och målandet kom att bli hennes tillflyktsort och främsta uttrycksmedel. I varje målning fanns det avtryck av hennes inre.
Trots familjens svåra ekonomiska situation kunde Helene med hjälp av mecenater och stipendier åka till Paris för att studera konst och måleri. Denna tid präglades av djupa vänskapsband med framför allt samtida jämnåriga finländska konstnärskolleger. Hon sålde sin första tavla 1880 # hon var då 18 år # och fick sitt första genombrott. Sedan följde en lång tid av tystnad och ointresse för hennes verk.
Efter en tid återvände hon till Finland och sin mor Olga och började undervisa. Brodern Magnus hade gift sig och det var kutym att den ogifta dottern bodde med modern, vilket Helene gjorde största delen av sitt liv. Modern tvivlade på hennes konstnärskap och ibland tvivlade Helene själv på sin förmåga. Under sitt liv vistades Helene flera gånger på kurorter och sjukhem. Hon träffade då den norske läkaren Christian, men han var tyvärr redan gift och det vore ju en synd att bryta upp ett äktenskap.
Hennes första kärlek var engelsmannen J, också han konstnär. De förlovade sig, men han sa att hon bara var ett barn. (Hon var då 18 år, medan J var 35.)
Livet med modern var kärvt och ensamt. Helene älskade henne men kunde aldrig göra henne till freds, inte ens när hennes renässans som konstnär kom. Helene var då 52 år. Konsthandlaren Gösta Stenman drog fram hennes verk ur skuggorna. Helene misstrodde dock Stenman, som köpte upp alla hennes verk och ordnade hennes första vernissage 1917 i en lokal vid Esplanaden i centrala Helsingfors.
Helene tecknar en oupphörligt fascinerande bild av ett kvinnligt konstnärskap i en tid av krig, fattigdom, revolution och begynnande kvinnokamp.

Rakel Liehu, född 1939, har tidigare skrivit elva diktsamlingar, två romaner och två pjäser. Hon har också tolkat svensk och tysk poesi till finska. Heleneär den första som översätts till svenska.

Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Helene : en roman om Helene Schjerfbecks liv. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Fantastisk!
  EvaRutan, 20 juni 2007

  En underbar och intressant bok om en enastående konstnärinna!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Rakel Liehu

 • Helene

  Rakel Liehu

  Sanoilla maalattu muotokuva Helene Schjerfbeckistä. Romaani kertoo kansainvälisesti arvostetun taiteilijan elämästä intiimisti, vahvoin vedoin. Runeberg-palkinto 2004. Tutkikaa taulujani. Sanon niissä kaiken. Kaiken mitä tiedän, ja enemmänkin. Rak...

 • Valaanluiset koskettimet

  Rakel Liehu

  Omakohtainen ja omaperäinen romaani lapsuudesta ja taiteilijaksi kasvamisesta. "Tuuheatukkainen tyttö, eloisa, vilkassilmäinen, painaa bassokieltäni. Valkoista, ja sitten uteliaan kiihtyneenä, mustaa." Vuonna 1943 musta antiikkinen piano tuodaan p...

Recensioner i media

Med det svarta ritkolet i sin hand och ett tomt vitt papper framför sitter den 81 åriga finska konstnärinnan Helene Schjerfbeck i sin säng på en kuranstalt i Mariefred, Sverige. Året är 1944 och ute i Europa rasar världskriget. Handen börjar långsamt att teckna konturerna av ett ansikte, ett självporträtt, en berättelse om hennes liv tar sin form.

Romanen Helene av Rakel Liehu nominerades, med all rätt, till Nordiska rådets litteraturpris 2005. I Finland har Rakel Liehu gett ut elva diktsamlingar, vilket avspeglar sig i romanens språkdräkt. Helene är en underbar poetisk bildberättelse om en av Nordens intressantaste konstnärer. Det poetiska språket passar som hand i handsken för att beskriva Helene Schjerfbecks konstnärskap. Ett konstnärskap kantat av sorg, ensamhet och vemod, men också av en brinnande passion för människan och måleriet. Barndomen präglades av sjukdom, död och svåra förhållanden, och som kvinna fick hon kämpa hårt för att förverkliga drömmen om att bli konstnär. Genombrottet kom därför sent i livet och det var först på ålderns höst som tiden hann i kapp henne och det riktiga erkännandet kom.

I romanens fiktion låter Rakel Liehu oss följa den åldrade konstnärinnan under hennes sista år, som landsflykting i Sverige. In i det sista fortsätter hon att måla och teckna sitt självporträtt, medan hon tänker tillbaka på sitt liv. I korta kapitel varvas tillbakablickar med nutid, och på det vita pappret framträder ett starkt och gripande porträtt över Helene Schjerfbeck.

Övrig information

Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2005!
Året är 1944 och konstnären Helene Schjerfbeck sitter på ett sjukhem i Saltsjöbaden och ser tillbaka på sitt liv. Krafterna börjar avta, men hon målar varje dag, mest självporträtt.
Helene Schjerfbeck uppmuntrades tidigt att teckna under uppväxten i Helsingfors. Efter ett fall nerför en trappa var hon skadad i ena benet, och skapandet kom att bli hennes tillflykt och främsta uttrycksmedel.
Trots familjens svåra ekonomiska situation kunde Helene med hjälp av mecenater åka till Paris för att studera konst och måleri. Hon sålde sin första tavla 1880 - hon var då arton år - och fick sitt första genombrott. Sedan följde en lång tid av tystnad och ointresse för hennes verk.
Hon återvände till Finland och bodde i självvald isolering tillsammans med modern. Inte förrän 1917 hade hon sin första separatutställning. Skulle hon äntligen bli erkänd?
Helene är en magisk berättelse om Helene Schjerfbecks liv och konstnärskap. Rakel Liehu tecknar en oupphörligt fascinerande bild av ett kvinnligt livsöde i en tid av krig, fattigdom, revolution och begynnande kvinnokamp.