Om färg : handbok och färglära (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
219
Utgivningsdatum
2006-01-01
Förlag
Bokförlaget Forum
Översättare
Dagmar Leijer
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Color
Medarbetare
Timrén, Anders (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
240 x 200 x 30 mm
Vikt
920 g
SAB
Iaaf
ISBN
9789137128436
Om färg : handbok och färglära (inbunden)

Om färg : handbok och färglära

Inbunden Svenska, 2006-01-01

Slutsåld

Varför passar vissa färger ihop med varandra? Hur är olika färger besläktade? Varför är det så svårt att naturtroget återge färger då man målar? Hur går man till väga då man blandar färgpigment? Dessa frågor ger Betty Edwards svar på i Om färg, en fascinerande guide till hur man hanterar färg vid målning, men också en spännande genomgång av vårt förhållande till färg. För även om vi beundrar färgerna i vår omgivning är det inte alltid som vi verkligen förmår analysera intrycken korrekt.
 Edwards visar med några exempel hur stor betydelse vår förutfattade mening om färg har då vi betraktar föremål. Ända sedan barnsben har vi lärt oss vilka färger olika föremål har. Vi utgår till exempel från att ägg är vita och ignorerar därför undermedvetet avvikelser från normen. I den här boken får vi lära oss att se färger på nytt. Den öppnar våra ögon för den färgrikedom som finns i vår omgivning, en förutsättning för att vi skall kunna återge denna då vi målar.
 Om färg riktar sig framförallt till den konst- och målningsintresserade. Edwards tar oss från den allra mest basala färgläran till hur vi kan applicera denna kunskap för att förbättra vår färdighet med pensel och palett. Det här är en handbok i att analysera och blanda färg. Trots detta kräver den inga förkunskaper, även om också den erfarne konstnären kan ha glädje av boken. Med enkla, och efter hand alltmer avancerade, övningar och välfunna exempel tar författaren oss från färglärans grunder till den praktiska tillämpningen av dessa i atéljen.
 I Om färg får du lära dig: hur ljus påverkar färg; hur färger påverkar varandra; att förändra ton, grad och intensitet hos färger; att skapa balans mellan färger och att använda dig av olika färgers psykologiska betydelse i ditt målande. 

Betty Edwards har lång erfarenhet av att undervisa konststudenter, en erfarenhet som hon här utnyttjar fullt och låter den vetgirige läsaren ta del av. Hon är professor emerita i konst vid California State University i Long Beach och har tidigare skrivit den mycket uppmärksammade Teckna med högra hjärnhalvan, en av de mest lästa och använda teckningsguiderna i världen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Om färg : handbok och färglära

Övrig information

Varför passar vissa färger ihop med varandra? Hur är olika färger besläktade? Varför är det så svårt att naturtroget återge färger då man målar? Hur går man till väga då man blandar färgpigment? Allt detta behandlar Betty Edwards i Om färg, en fascinerande guide till hur man hanterar färg vid målning, men också en spännande genomgång av vårt förhållande till färger.

Om färg riktar sig framförallt till den konst- och målningsintresserade. Edwards tar oss från den allra mest basala färgläran till hur vi kan applicera denna kunskap för att förbättra vår färdighet med pensel och palett. Det här är en handbok i att analysera och blanda färg. Trots detta kräver den inga förkunskaper. Med enkla övningar och välfunna exempel tar författaren oss från färglärans grunder till den praktiska tillämpningen av dessa i atéljen.