Ont i kroppen : om att förstå och lindra och smärta (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
251
Utgivningsdatum
2007-03-01
Upplaga
2
Förlag
Bokförlaget Forum
Originaltitel
Ont i kroppen : bota, lindra och förebygga smärta
Medarbetare
Einhorn, Stefan (medf.)
Illustratör/Fotograf
Lotta Persson
Dimensioner
234 x 163 x 24 mm
Vikt
580 g
SAB
Vfd,Ven
ISBN
9789137131108

Ont i kroppen : om att förstå och lindra och smärta

bota, lindra och förebygga smärta

Inbunden, Svenska, 2007-03-01

Slutsåld

Alla har vi känt smärta. Det kan röra sig om en banal huvudvärk, ett litet sår eller en stukad tå, men också mer allvarliga skador eller sjukdomar såsom ett benbrott eller en hjärtinfarkt. I värsta fall kan smärtan bli långvarig och leda till försämrad livskvalitet. Man kan säga att den är en livsnödvändig skyddsmekanism; en varningssignal som talar om för oss att något är fel, och därmed kan få oss att göra något åt orsaken.
 I den här boken får vi hjälp av de två erfarna läkarna Ralph Nisell och Stefan Einhorn. På ett rakt och konkret språk och med många exempel från den egna praktiken besvarar de frågor som: Varför får man ont? Hur tar jag reda på orsaken? Vad kan jag göra åt smärtan? När ska jag söka läkare? Vilken behandling finns det? De beskriver vad som händer med både kropp och själ hos den som tvingas leva med smärta och de går igenom olika typer av smärta.
 Boken består av två delar: den första handlar mer allmänt om smärta medan den andra delen tar upp specifika smärtproblem och ger exempel på människor som av olika anledningar har fått ont i kroppen. Läsaren får konkreta råd om vad man själv kan göra vid olika smärttillstånd, tänkbar behandling som en läkare kan föreslå, vilken hjälp man kan få från sjukgymnast och dessutom praktiska övningar i form av rörelseprogram vid ont i axeln, styrketräning, avspänning, töjning av spända muskler och mycket mera.
 Detta är den andra, reviderade utgåvan av Ont i kroppen, som kom ut för första gången år 2000. Nu är texten bearbetad och uppdaterad och flera helt nya delar har tillkommit, bland annat om kognitiv beteendeterapi (KBT) vid långvariga smärttillstånd, om alternativa behandlingar och om skillnader i smärtupplevelser mellan könen. Boken är illustrerad med ett femtiotal teckningar.

Docent Ralph Nisell är överläkare och specialist i smärtlindring (algologi) och reumatologi. Han är verksam vid smärtgruppen och Reumatologiska kliniken på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Han har tidigare skrivit en bok om smärta och inflammation.

Stefan Einhorn är professor vid Karolinska institutet och överläkare vid Radiumhemmet. Han har skrivit ett flertal böcker inom områdena populärmedicin och religionsfilosofi. 2005 utkom Konsten att vara snäll som blev omåttligt populär.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Ont i kroppen : om att förstå och lindra ...