Kalak (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
271
Utgivningsdatum
2008-02-01
Förlag
Bokförlaget Forum
Översättare
Margareta Järnebrand
Originaltitel
Kalak
Medarbetare
Timrén, Anders (form)
Dimensioner
235 x 155 x 30 mm
Vikt
400 g
SAB
Hce
ISBN
9789137132501
Kalak (inbunden)

Kalak

Inbunden Svenska, 2008-02-01

Slutsåld

Kim växer upp i Nordnorge i en krets av Jehovas vittnen som håller honom i strama tyglar. När Kim är fem år gammal stöts fadern ut ur församlingen och bosätter sig i Köpenhamn.

Tolv år senare flyr Kim från kraven och flyttar till sin beundrade far. Men det visar sig snabbt att fadern inte har några likheter med den idealbild som Kim har skapat. Efter några dagar förför pappan sin son.

Kim utbildar sig till sjuksköterska, gifter sig och får två barn, och familjen flyttar till Grönland för Kim ska komma bort från sin far. Skammen och skulden över det som har skett fyller honom med en vrede som han ständigt flyr ifrån med hjälp av sprit och droger. Men till slut gör han sig fri från sitt fasansfulla förflutna.

Kalak
är en svart roman som flödar över av livsglädje. Den berör, förför och engagerar.

Kim Leine är född i Norge 1961 och kom till Danmark som sjuttonåring. Efter att ha arbetat som sjuksköterska på Grönland i femton år återvände han till Danmark 2004. Med minnesromanen Kalak gjorde han litterär sensation och lade såväl publik som kritik för sina fötter.

"Kim Leines självporträtt om incest och narkomani har oförglömliga kvaliteter ... Med denna minnesroman utplånar Kim Leine gränsen mellan verklighet och litteratur ... Det är en stor debut." Weekendavisen

"Man tror på Kim Leine, hans verklighet, hans Grönland, och är glad över att han skrev den här boken. Det är inte lätt att leva med hans bagage, men han har fått och förfinat en stor gåva: språket ... Rekommenderas varmt." Politiken

"En fascinerande debutroman av någon som vet vad han skriver om."

Jyllands-Posten

"Kim Leine berättar om ett offer och en missbrukare, men under tiden blir berättelsen om offret också en historia om att finna sin röst genom ett främmande och gästvänligt språk ... Kalak är en gengåva till den vänliga kolonin och ett givmilt språk." Information

"... något av det mest omskakande och särpräglade jag har läst på länge." Børsen
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kim Leine

Recensioner i media

Bokus Läsarpanel recenserar. Läs mer här >>

Näe, inte nu igen! Incest och en sträng, religiös miljö, den här gången i Jehovas vittnens hägn. Jesus-Muhammed-Allah-och-alla-änglarna, vad uttjatat!

Det var min första tanke när jag fick denna bok. Bistert och beslutsamt greppade jag ändå verket. Jag läser, med rätt att tycka till om romanen, konstaterade jag, beredd på att bli uttråkad. Det är precis här som hela läsäventyret tar en oväntad vändning. Författaren är skicklig på att med sitt varierade språk, och utan att väja för något av det svåra, beskriva vad som händer honom. Den detaljerade skildringen av incesten alldeles i början av boken gör mig både rasande och illamående på samma gång.

Måste författaren skriva så närgånget? Vad är det här för konstig, gränslös värld där fel blir rätt och rätt verkar bli fel? Jag vill ingripa i handlingen, skrika stopp, i lagens namn, stopp! Men det går inte. Bara att kapitulera och följa med i berättelsen om Kim Leine.

Uppväxt i en strängt religiös miljö hos modern i Norge, rymmer Kim som tonåring till fadern i Köpenhamn. Redan en av de första dagarna förför fadern sonen. Hur kan det gå till, frågar man sig. Kim är ju trots allt 17 år. Kan han inte göra motstånd? Springa därifrån? Eller ge fadern en storsmocka helt enkelt? Om övergreppet på en ung människa och vilka konsekvenser det får för offret senare i livet - det är vad Kims bok handlar om. Och förstås om Grönland, väldigt mycket Grönland, vilket inte är alltför vanligt i litteraturens värld.

Kim utbildar sig till sjuksköterska, gifter sig och får en familj. För att komma ifrån fadern tar han anställning på Grönland. Här får han axla ett större ansvar än vad en sjuksköterska normalt behöver ta. Nakorsaq, doktorn, kallas han av grönländarna. Kim, som har ett smidigt handlag när det gäller att vårda sjuka, är mycket omtyckt av sina patienter. I motsats till de andra danskarna lär han sig grönländska, vilket naturligtvis öppnar en hel del "igloon" för honom. Tillgången till språket ger honom inblickar i vardagslivet på ön och i grönländsk kultur.

Patienterna kan Kim hjälpa, men inte sig själv. Därtill är avtrycken av "min fars kärlek", som han väljer att kalla det som har hänt honom, alltför starka. Kims liv är disharmoniskt och han flyr minnena med hjälp av alkohol och allt högre doser narkotika. Det blir förstås ohållbart till slut.

Om hans fru, Laerke, får jag ingen riktig uppfattning. Hon verkar mest sitta i soffan med sin stickning och se munter ut, för att använda Kims egna ord. Det har jag svårt att tro. Som ung, blond dansk har Kim ingen svårighet att få kvinnor på Grönland. Ett besök på hotell Godthåb räcker. Ibland behövs inte ens det. Det grönländska dejtingsystemet fungerar blixtsnabbt. Kvinnor som lystrar till exotiska namn som Soré, Karina, Lila, Naja fladdrar förbi i Kims liv. Just 'fladdrar' är betecknande för hans relationer. Kim umgås med många, men fäster sig vid ingen.

Hans fru, Laerke, upplever säkert mycket tillsammans med denne orolige och ångestfyllde kille, men jag skulle knappast tro att hon känner sig särdeles munter. Det måste vara smärtsamt att lämna ut sig så som Kim gör, men samtidigt fungerar det troligen som en slags katharsis. Början till en läkning av såren för att kunna gå vidare. Tycker man om den här mannen och hans berättelse? Det är svårt att inte göra det. Han lämnar ut sig och sitt liv till oss läsare. Det är lätt att känna både sympati och empati. Kim är en tapper människa som kämpar för att få fason på sitt liv, samtidigt som han försöker att ta tillvara de glädjeämnen som ändå finns: Barnen, matlagning, läsande och skrivande, för att inte tala om jakten och fisket på Grönland. Kalak minns man länge, inte bara p g a Kims skakande historia utan också för att miljön är så ovanlig.