Faktoider : försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
384
Utgivningsdatum
2008-03-01
Förlag
Bokförlaget Forum
Medarbetare
Bäckman, Lilian (form)
Dimensioner
190 x 140 x 30 mm
Vikt
520 g
SAB
Bb
ISBN
9789137132570
Faktoider : försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar (inbunden)

Faktoider : försanthållna osanningar, halvsanningar och missuppfattningar

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2008-03-01

Slutsåld

Den här boken är tänkt att göra dig lite klokare. Inte bara genom att lära dig saker som du inte visste, utan framför allt genom att lära dig att saker som du trodde att du visste inte är sanna.
För ingen har någonsin visat, "vetenskapligt" eller ej, att humlor inte kan flyga. Högre oktan ger inte mer motoreffekt. USA har aldrig haft 52 stater. Småfåglar sprängs inte av okokt ris. Det sjustjärniga hotellet har fem stjärnor. Vikingarna hade aldrig flugsvamp i mjödet. Ordet "nazist" är inte (bara) en förkortning för nationalsocialist. Alströmer fick oss inte att äta potatis. Jehova är inte Guds namn. Einstein hade utmärkta betyg. Guldfiskar har utmärkt minne. Frankenstein är inget monster. Ättestupan är en saga. Eskimåer och inuiter är inte samma sak. Vinkorkar andas inte. Kungen har rösträtt. Jante-lagen är dansk. Glas rinner inte. För att ta några exempel.
Sådana spridda osanningar, halvsanningar och missuppfattningar kallas faktoider. En del är svårare att genomskåda än andra, en del är det ganska få som känner till sanningen bakom. Men förvånansvärt många faktoider är förvånansvärt enkla att avfärda. Förvånansvärt många har avfärdats gång på gång, men fortsätter ändå att frodas. Inte bara bland mindre vetande, utan såväl hos folk i allmänhet som journalister, lärare, professorer och besserwissrar. Eller hos författaren av denna bok, som trodde på nästan allt som tas upp här innan han tog reda på hur det egentligen ligger till.
Hur det kommer sig att så många osanna påståenden fortsätter att cirkulera år efter år, och mot bättre vetande, är en fråga som denna bok däremot inte kan svara på. Och om boken, utöver att reda ut några särskilt flagranta fall, kan få fler att oftare ställa sig den enkla frågan "Är det sant?" – så har den mer än väl uppfyllt sitt syfte.
Boken har ett 60-tal illustrationer.
 
 
 
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Faktoider : försanthållna osanningar, hal...