Valdemarsdag (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
212
Utgivningsdatum
2009-10-07
Förlag
Bokförlaget Forum
Översättare
Margareta Järnebrand
Originaltitel
Valdemarsdag
Medarbetare
Timrén, Anders (form)
Dimensioner
218 x 142 x 17 mm
Vikt
369 g
SAB
Hce
ISBN
9789137134833

Valdemarsdag

Inbunden, Svenska, 2009-10-07

Slutsåld

Stark dokumentärroman om en mördares livsöde

Den 15 juni 1938, Danmarks nationaldag, även kallad valdemarsdag, mördar Erik Rasmussen sin frus älskare och flyr ut i det sommarslöa Köpenhamn. Solen gassar och flaggor vajar i vinden medan Erik tar avsked till det fria livet. Vi får följa honom timme för timme under denna ödesdigra dag. Han blir snabbt efterlyst, gripen och döms senare till livstids fängelse.

I dokumentär stil varvas polisens vittnesförhör med återblickar på Eriks liv och sökandet efter en förklaring till varför han utförde ett så brutalt dåd.

Fram träder bilden av en rastlös man som har stora problem med att förhålla sig till sina medmänniskor, och då särskilt kvinnor, som han varken respekterar eller förstår. Han växte upp i ett frireligiöst hem med en sträng och moralisk far som hävdade att allt roligt är syndigt. Erik skickades ut till sjöss för att härdas och hans syster blev prostituerad. Efter många år på sjön gifter sig Erik med Zenia och får en son, men äktenskapet blir stormigt och han misshandlar sin fru. När Zenia inleder en affär med hans chef börjar så Eriks mordplaner att växa fram.

Efter tio år i fängelse benådas han och får chansen att börja om. Läsaren får då bland annat se Erik med sonsonen Kim Leines ögon.
Valdemarsdag är en stark, tät och oerhört stilsäker uppföljare till den uppmärksammade debutromanen Kalak. Precis som i den utgår författaren från sin egen familjs historia och spinner vidare på den i romanform.

"Med debutromanen Kalak gjorde Kim Leine stor litteratur av sitt liv. På sitt intensiva, vackra språk har han nu skrivit ytterligare en stark dokumentär bok. "
Aftonbladet
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Valdemarsdag