Precis min typ : en bok om typsnitt (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2012-03-14
Förlag
Bokförlaget Forum
Översättare
Pär Svensson
Originaltitel
Just my type
Medarbetare
Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
217 x 140 x 26 mm
Vikt
560 g
SAB
Aec
ISBN
9789137136882

Precis min typ : en bok om typsnitt

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2012-03-14

Slutsåld

För ett par årtionden sedan var typsnitt en hårt bevakade hemlighet som bara de invigda kände till och kunde använda. I dag vet alla som använt ett ordbehandlingsprogram vad ett typsnitt är för något, och använder dem. Och det kanske är just därför en bok om typsnitt har kunnat ta sig in på New York Times bestseller-lista.

Simon Garfield tar med oss på en fantastisk resa genom typsnittens historia och användningsområden. Han låter oss möta skaparna bakom klassiska typsnitt som Futura, Helvetica och Verdana, och berättar om hur Times New Roman, Garamond och Courier kom till. Han låter oss till och med ta del av den inte helt rumsrena historien om Comic Sans.

Om du någon gång dragit ner typsnittsfliken i Word och undrat vad Caslon egentligen är för någonting eller varför ett typsnitt heter Univers, är det här boken för dig. Oavsett om du är en fullkomlig novis eller väl insatt i typsnittens förtrollade värld är det här underbart underhållande läsning om en företeelse vi alla kommer i kontakt med och använder dagligen men som få verkligen vet hur man hanterar. Typsnitten är själva verktyget för att vi ska kunna ta del av andras tankar på tryckt papper eller på dator- eller smartphone-skärmen. För så är det ju, utan typsnitt hade du inte kunnat läsa det här.

Simon Garfield har skrivit en bok som är lika mycket kulturhistoriskt äventyr som tankeväckande handbok. Det är en bok som oundvikligen får sin läsare att känna sig klokare och mer beläst. Det här är populärhumaniora när det är som allra bäst.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Precis min typ : en bok om typsnitt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Härligt nörderi!
  Thomas Mätzsch, 16 februari 2016

  En himmelsk bok för nörden! Massivt anekdotisk, imponerande kunskapsrik med en stor mängd angivna källor. En bok om typsnittens och, till viss del, typologins historia av en författare som sitter inne med en icke anad detaljkunskap; ibland urartande i tröttande name-dropping, men väl kompenserad av alla de roliga, underfundiga (ex. typsnittet Canicopulus till "ära" av Eric Gill) och humoristiska bakgrundsberättelserna.
  Om man blir så mycket klokare på fontkunskap och hur man (inte) ska an... Läs hela recensionen

 2. Har läst andra böcker om typsnitt och bokstäver. Ämnet...
  Martin, 27 juni 2013

  Har läst andra böcker om typsnitt och bokstäver. Ämnet är intressant. Tycker denna bok är bra. Lite av saken med boken är vissa "aha" upplevelser och den fungerar bra på det sättet. Man vet dock inte riktigt vad man från början förväntar sig och frågan är om det här är en bok som täcker upp ämnet till fullo? Kan konstatera att jag sträckläste den, så intressant var den ju på något sätt och kan därför rekommendera den.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Simon Garfield