Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
376
Utgivningsdatum
2014-09-10
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Forum
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
220 x 150 x 25 mm
Vikt
665 g
SAB
Hc
ISBN
9789137138404
Ett liv för lite (inbunden)

Ett liv för lite

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2014-09-10
190
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Kritikerhyllad familjesaga

För sin hyllade debut Bara någon av straffa nominerades Kristofer Ahlström till Borås Tidnings debutantpris. Nu återkommer han med en vindlande familjesaga som utspelar sig från 1950-talet fram till millennieskiftet. En berättelse med magiska inslag om ett samhälle som är kallt för den som inte passar in.

Caroline och David växer upp på Södermalm, med ett särskilt band mellan sig. Syster och bror, två hjärtan som slår i takt, fyra öron som lyssnar. Tillsammans upptäcker de sin del av staden, skapar sig en värld långt från det som är svårt och obegripligt.

Men världens sorger kryper allt närmare David, och han ser det som sin uppgift att bekämpa alla orättvisor, att rädda människorna. Till slut kan inte Caroline skydda honom från hans tankar och infall, från en likgiltig och oförstående omgivning. När han glider in i psykisk sjukdom och hon samtidigt vill börja en ny tillvaro klipps bandet. Under många år lever de parallella liv, men så sker något som åter för dem samman.

"Inga ironier, inga skämt - Kristofer Ahlströms andra roman "Ett liv för lite" är befriande allvarlig. Men allvarlig på ett närmast hypnotiskt sätt. Man kan inte sluta läsa. Stämningar och dialoger återges med ett genomskinligt skimrande språk. Du får ett stycke liv i dina händer. Här finns en angelägenhet man sällan stöter på i ung svensk prosa. ... Det är vackert berättat. Svart, men vackert. ... "Ett liv för lite", den svåra andraboken, stryker under att vi har fått en författare att räkna med framöver. Ambitionen, att följa en familj under flera decennier, är storslagen. Det finns också en politisk analys här, som handlar om vad vi gör med våra svaga, om hur solidariteten i det svenska samhället allt mer har urholkats."
Dagens Nyheter

" ... i hans skildring av en dysfunktionell familj på gränsen mellan inbillning och verklighet hittar jag framför allt en samtida släkting till Birgitta Trotzig. För helvete, vad bra han skriver! Sinnligt och suggestivt, med hjälp av bilder, rytmiserade satser, snygga klipp och expressiva verb, lirkar sig hans prosa in i läsarens hjärna. Medan många av Ahlströms författarkolleger - inte minst de som liksom han är journalister - idkar en form av oproblematiserande och rättfram realism, ägnar sig han åt att med stor skicklighet från insidan skildra inbillningens väldiga makt i människors liv - genom att också skriva fram inbillningens makt över världen."
Aftonbladet

"Romanen visar ... att Ahlström klarat steget till andraboken med bravur. I den noggrant utmejslade stilen har varje mening vårdats med omsorg - ett språk som anpassar puls och andhämtning efter de båda huvudpersonernas skiftande sinnestillstånd. ... Man kan gott lägga Ahlströms roman vid sidan om Sara Stridsbergs "Beckomberga". Båda berättar om effekterna av mentalvårdsreformen, då de stora institutionerna lades ner. De lämnar skiftande svar, men överlåter tvärsäkerheten åt läsaren. Det finns inget bättre skäl att läsa skönlitteratur."
Expressen

"Det är en vackert skriven bok, som med lätt hand vidrör många teman. Syskonens liv utspelar sig mot en fond av femtio års samhällsutveckling - från femtiotalets klassresor och atombombsskräck, över sextio- och sjuttiotalens jämställdhetsreformer och politiska diskussioner, till de senaste decenniernas nedläggningar och effektiviseringar. Men berättaren siktar varken in sig på nostalgi eller agitation, utan istället på något så absolut och -existentiellt som den hjälplösa -kärleken, eller en medkänsla som är så stark att den stundom kan klassas som sjukdom. Det är spännande, och där finns inga givna svar och inget entydigt slut. Det är nästan som livet."
Göteborgs-Posten

"Det är en starkt berörande roman med ett ovanligt språkligt driv. ... Ahlström debuterade 2011 med 'Bara någon att
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ett liv för lite. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Helt fantastisk roman
    Maria Andersson, 6 september 2017

    Författaren har ett sätt att dra in en i handlingen som är suveränt. Språket är magiskt, det liksom sprakar och dansar och drar med en på en resa i huvudpersonernas fascinerande öde. Jag blev både djupt berörd av historien, karaktärerna och vad som händer med huvudpersonerna under resans gång. Litteratur när den är som bäst!

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Ett liv för lite