Kajas resa (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2012-09-11
Förlag
Bokförlaget Forum
ISBN
9789137139234
Kajas resa (e-bok)

Kajas resa (e-bok)

(4 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2012-09-11
53
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Spännande roman om bortglömda politiska mord

Det ringer på dörren hemma hos frilansjournalisten Helena Åkerström och ett bud levererar en låda från en anonym avsändare. Lådan är fylld med gamla tidningsartiklar, foton, rättegångshandlingar och dagböcker. Överst ligger ett osignerat brev. Avsändaren förklarar att hon är svårt sjuk och vädjar till Helena att i egenskap av journalist gå igenom materialet och se om hon kan göra något av det. Det handlar om de mest brutala politiska mord som ägt rum i Sverige i modern tid - en grupp tsartrogna ryssar som 1919 torterade och mördade ett flertal bolsjeviker i exil och sänkte dem i en sjö norr om Stockholm.Genom brevet får Helena också veta att hon inte är släktens första journalist. Det var Kaja Asklund, på 1910-talet en välkänd signatur i Stockholms-Tidningen. Enligt den anonyme brevskrivaren var Kaja väl insatt i historien om de tsartrogna ryssarnas brott och hon kände flera av förövarna.Helena är först skeptisk, men blir alltmer fascinerad ju mer hon läser. Då hon dessutom får veta att Kaja försvann spårlöst i september 1919 ökar naturligtvis hennes intresse. Helena börjar anteckna och skriva. Hon gör omfattande research och mycket snart väcks historien och dess huvudpersoner till liv i hennes text.Romanen Kajas resa bygger på en sann historia och skildrar såväl brotten som hur journalisten Kaja av en slump blev indragen i Ryssligans kallblodiga verksamhet i mellankrigstidens Stockholm.
"Carin Hjulström har skrivit en roman som med sin blandning av fakta och fiktion blir en djupdykning i en dramatisk tid i Sverige - för att inte tala om världen. ... Det finns en sympatisk upptäckarglädje i den här boken, förkroppsligad av Helena, som inte ger sig förrän hon fått svar på de flesta av de många frågor hon ställs inför. Hon lär sig saker hela tiden och drivs liksom läsaren vidare av nyfikenhet på mycket mer än bara kriminalgåtan."
Expressen

"Jag gläds åt att Carin Hjulström spänner bågen och vågar mer än att bara vara småputtrig. Här en historisk roman, byggd på verkliga händelser och med starka kvinnor i huvudrollerna. ... slutet får vara precis som livet, alltså både tårgripande, överraskande och med en härlig knorr."
Tara

"I ljuset av Pussy Rioträttegången blev boken extra intressant, eftersom Carin Hjulström berättar så bra om Rysslands historia. Nu och då knyts ihop i hennes roman om relationer, skrivande kvinnor och ryska revolutionen. ... jag gillar bokens innehåll och lär mig en hel del."
Amelia

"Ramhandlingen blir en parallellhandling, där nutidsjournalistens och Kajas förhållanden till sina respektive makar utgör en gestaltning av hur kvinnligt skapande hindras av självupptagna, missunnsamma män. ... Historiebilden gör romanen läsvärd"
Göteborgs-Posten

"Carin Hjulström har skrivit en ambitiös roman om Ryssligan, en antikommunistisk organisation som bildades 1918 i Stockholm med syfte att bekämpa "röda faran". ... Historien är intressant och Carin skriver drivet och med glöd."
Östran

Omslagsformgivare: Sofia Scheutz
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kajas resa. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Betyg: 3,5 av 5. Jag har läst Carin Hjulströms två...
  Britt-Marie "Bim" Kullin / Bims Blogg (Farsta / Stockholm), 12 maj 2013

  Betyg: 3,5 av 5.

  Jag har läst Carin Hjulströms två tidigare romaner.

  Carin Hjulströms tredje bok "Kajas resa" var lite annorlunda än dom två tidigare, eftersom den baseras på verkliga händelser.

  Jag tyckte att boken var rätt så bra, men inte lika bra som Carins två tidigare böcker. Bäst var att följa förhållandet mellan Helena och Henrik i nutid, och förhållandet mellan Kaja och Arvid i dåtid. Inte lika intressant var själva berättelsen om ryssarna, tycker jag.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Carin Hjulström

Bloggat om Kajas resa