Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (1.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2012-07-16
Förlag
Bokförlaget Forum
ISBN
9789137139883
Ränderna går aldrig ur (e-bok)

Ränderna går aldrig ur (e-bok)

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2012-07-16
59
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Om internatskoleliv, småstadsrasism och klasskillnader i 90-talets Sverige

Elin växer upp i det lilla samhället Gimo, med en mor som har tagit avstånd från sin överklassbakgrund. Under besöken hos mormodern i Stockholm får Elin inblick i det liv hennes mamma valt bort, ett annorlunda, mer glamouröst sådant.Sedan faderns död och vännen Behnams flytt känner Elin sig ensam och hon börjar längta bort från tristessen i Gimo. Hon hittar en glansig broschyr om Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket och lockas avlöftet om gemenskap, vänner och lycka - allt det hon själv saknar.Elin får börja på skolan och inledningsvis älskar hon den nya tillvaron. Festerna, de nyfunna vännerna och känslan av samhörighet. Men livet på internatskolan är inte så okomplicerat som det först verkar. Snart visar det sig att många av hennes klasskamrater, trots sin privilegierade bakgrund och perfekta fasad, bär på egna trauman. Och ju längre tiden går, desto starkare reagerar Elin mot förnedrande initieringsriter, klasskillnader och hierarkiska ordningar. Hon känner sig klämd mellan två världar och blir alltmer osäker på vem hon är och var hon egentligen hör hemma. Tydligen måste hon välja sida, för att inte stå ensam kvar.Ränderna går aldrig ur är en stark utvecklingsroman som vill nyansera bilden av överklassens och internatskolans slutna värld. Agnes Hellström vill med sin roman visa att alla människor oavsett bakgrund, innerst inne är väldigt lika. Alla drivs vi av en önskan att vara del av något och av rädslan att stå utanför.
"Hennes porträtt av Sigtuna internatskolas dubbelmoral är inte vackert, men inte heller pennalistiskt blåslaget som Guillous. ... tillräcklig kittelpotential här för att Agnes Hellström ska kunna göra sig ett namn."
Arbetarbladet

" ... då och då har jag kommit på mig själv med att gråta en skvätt, få saker gör mig så både smärtsamt berörd och nostalgisk som att bli påmind om den där skoltiden. ... 'Ränderna går aldrig ur' heter boken. Och så är det, på gott och ont."
Expressen

" ... det där osäkra glidandet mellan klasserna, att stå med ena benet i en samhällsklass och andra benet i en annan, den beskrivs av någon anledning mer sällan. Det är ett skäl att läsa debutanten Agnes Hellströms roman 'Ränderna går aldrig ur'. ... Just klassosäkerheten; vacklandet, behovet av att sopa under mattan det som inte passar in, och den påföljande skammen, beskriver Agnes Hellström lyhört och bra."
Svenska Dagbladet

"Ränderna går aldrig ur är därför kanske främst en nödvändig inblick i en värld som sällan skärskådas i något offentligt ljus. ... Man häpnar. I den bästa av världar skulle man avfärda Agnes Hellströms roman som osannolik, men jag är rädd att det är omöjligt. "
Upsala Nya Tidning

"Ränderna går aldrig ur är en skildring av livet på en internatskola där klasstillhörighet väger tungt, släktens anor är viktiga och ifrågasättande av regler väcker kritik och uteslutning.
Man behöver inte vara gymnasieelev för att uppskatta boken. Huvudpersonen Elin är en sympatisk person som ändå verkar stå med båda fötterna på jorden, i alla fall i högre grad än många andra elever på skolan. ... Ränderna går aldrig ur är en rolig, lättläst och välskriven bok."
Värmlands Folkblad

Omslagsformgivare: Anders Timrén
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ränderna går aldrig ur. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. om svensk överklass
    bonadea, 31 december 2014

    En inblick hur livet på en internatskolan kan se ut, det som gör boken extra intressant är att den tydligen är självbiografisk. Ränderna går aldrig ur handlar först om främst om klass frågan , genom Elin får vi inblick i den stängda kretsen överklass . En bra debut roman , jag läser gärna fler böcker av Agnes Hellström då hon har kapacitet att utvecklas till en bra författare

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Agnes Hellström

Bloggat om Ränderna går aldrig ur