Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
511
Utgivningsdatum
2014-10-15
Förlag
Bokförlaget Forum
Översättare
Christian Ekvall
Originaltitel
The Circle
Dimensioner
201 x 143 x 42 mm
Vikt
646 g
SAB
Hce
ISBN
9789137143132
Circle (inbunden)

Circle

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-10-15

Slutsåld

Mae Holland är 24 år när hon rekryteras av The Circle, världens mest prestigefyllda internetföretag. Med hjälp av kraftfulla operativsystem, som länkar e-postadresser, sociala medier, internetbetalningar och mycket annat, kan företaget följa och kartlägga människor i vardagen. En teknik som lett till att större delen av jordens befolkning har personliga konton som tillsammans bildar - och som kontrolleras av - The Circle. Den karriärslystna Mae blir en nyckelfigur i företaget och går med på att bära en liten kamera som dokumenterar hennes liv, tjugofyra timmar om dygnet. Vardag och arbetsliv börjar allt mer likna en direktsänd dokusåpa, hon förlorar kontakten med vänner, familj och inte minst med sig själv. Allt Mae tar sig för handlar i slutändan om att tillfredsställa The Circle. Men till sist börjar även hon ifrågasätta de mytomspunna ägarna som verkar ha en helt egen agenda. Dave Eggers har skrivit en brännande aktuell och tankeväckande bok om en framtid som redan är här. The Circle är en roman om integritet, demokrati och motsättningen mellan individens frihet och storföretagens tilltagande makt. Det är en otäck men verklighetstrogen beskrivning av ett samhälle vars medborgare riskerar att förvandlas till digitala varumärken.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Circle. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Filmen är bättre, boken är för mjäkig
  Pia, 31 maj 2017

  Det bästa med den här boken är grundidén. Det är den som bär upp hela boken och gör den läsvärd. Språket är lättläst, vilket också är positivt.

  På minussidan hittar vi desto mer.

  Jag somnade inom de 30 första sidorna. Normalt ska början fånga intresset, men här var det tvärt om.

  Det finns inga direkta konflikter utan allt löser sig för bokens huvudperson. Karaktären tar inga initiativ utan glider bara med. Därmed steppar hon aldrig upp till att bli hjälten som löse... Läs hela recensionen

 2. Djupt obehaglig - otroligt viktig
  Bee me, 27 april 2015

  Det som står på bokens framsida, att Circle diagnostiserar en sjukdom allt färre vet att vi bär på, säger allt. Den är obehaglig att läsa, visar hur nära vi är ett kontrollsamhälle, i demokratins namn. Visar även hur ytliga de sociala kontakterna i många sociala nätverk är, och hur de ändå får ta större och större del av våra liv.

 3. En möjlig framtid.....?
  patrik ljung, 8 december 2014

  Det är en spännande historia på hur vårat sociala liv blir mer och mer delat av andra. Personlig intrigitet är något som blir totalt borttaget och dom som inte vill dela med av sig blir automatiskt anklagad för att dölja något. Uttnyttjande av teknik för att öka arbetarnas produktivitet. Ökande användatet av övervakningskameror och sociala sidor som länkas tillsamman ger ett brett informationsunderlag som med bättre status kan kolla. Vill vi ha ett samhälle där man övervakas och tvingas dela ... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Dave Eggers