Massor av pocketfynd
Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (11.8 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-09-13
Förlag
Bokförlaget Forum
ISBN
9789137143750
Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (e-bok)

Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (e-bok)

(5 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2017-09-13
55
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Vinnare av Augustpriset för Årets svenska fackbok 2017

Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnetHon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.
"... den starkaste biografin jag har läst på länge, inte bara för att också jag tidigt föll för Ester Blendas livsfarliga charm, utan mera för att Bremmer hanterar ett känsligt material på bästa sätt ... en bok som hon, om det finns någon rättvisa i den litterära världen, kommer att bli rikligt belönad för." SvD"Rik, rolig, lärorik. Och med årets bästa titel." DN"...ett lysande exempel på porträttskrivande. En bladvändare, men gediget grundad i källmaterialet. Fatima Bremmer har inte bara lärt känna Ester Blenda Nordström, utan också hennes närmaste, och nyanserar deras över- och underdrifter, sätter frågetecken där osäkerhet råder." Expressen"Ett jävla solsken är ett så underbart rakt porträtt ... Fatima Bremmers biografi är en bladvändare, mycket därför att Blenda Nordströms liv liknar ett fantastiskt melodram." Aftonbladet"Det är ett omtumlande människoöde som träder fram i Fatima Bremmers initierade och medryckande skildring ... Fatima Bremmers bok gör Ester Blenda Nordström levande igen, vilket är en kulturgärning att vara tacksam över." GP"... en kulturgärning av stora mått." UNT"Fatima Bremmer har gjort en stor och prisvärd insats mot glömskan med sin läsvärda och tankeväckande biografi över denna färgstarka och modiga journalist. Nomineringen till Augustpriset kunde inte varit mer välförtjänt." Folkbladet"Jag sträckläser Bremmers bok. Den är inte bara välskriven utan lyckas också levandegöra Ester Blenda, som yrkesmänniskan, den skickliga journalisten och författaren, äventyraren och som person ... ". VLT"Det är en fantastisk historia som beskriver Ester Blenda som person och hennes gärning. Men biografin är också en intressant tidsskildring över 1900-talets första hälft, en historieskrivning ur delvis nytt perspektiv, inte bara de stora händelserna utan även en påminnelse om de sociala och politiska förflyttningar som äger rum under perioden." Nerikes Allehanda"Bländande bra." Norrländska Socialdemokraten"Det är en biografi med action, underhållande - och imponerande. Ett fribrytaröde, härligt att läsa om. Fatima Bremmer har dykt djupt in i familjen Nordströms efterlämnade brev och papper. Resultat? En gedigen skildring a...
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Bland Kändisar
    Tomas C, 20 december 2017

    Intressant att läsa om Ester Blenda liv. Så rikt på upplevelser, berömmelse och kända människor. Intressant också genom att man får följa det med den tidsandan.
    Alla brev däremot fick mig att tappa läsrytmen, hoppade gärna över dom. Förstår att berättelsen var uppbyggd ur hennes privata (familje) liv. Men eftersom hon var en kändis hade jag hellre följt det mer ur kändisskapet och fått följa lite andra kända personers samtid.
    Att Ester Blenda är arketyp till Pippi Långstrump det får h... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Ett jävla solsken : en biografi om Ester ...