Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (12.4 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-09-13
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Bokförlaget Forum
ISBN
9789137143750

Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström E-bok

(18 röster)  |   Läs 3 recensioner
E-bok,  Svenska, 2017-09-13

Styckköp

69
Billigast på PriceRunner

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnet

Hon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant kvinna som gick sin egen väg
  Norf, 10 oktober 2022

  Det var en intressant skildring av en kvinnas liv. En kvinna som gick sin egen väg i en tidsålder som var ännu mer inriktad på vad som var kvinnans lott i livet än den vi lever i nu. Boken är en inspirationskälla för alla kvinnor (och även män) som inte tycker att de kan göra saker för att könsrollerna inte tillåter det. Hon klarade det och visade att det gick för 100 år sedan. Men som alla som är annorlunda vet; det tar på krafterna att vara den som tänker nytt, som vill något mer, som kämpa... Läs hela recensionen

 2. Mycket intressant.
  BOF, 18 december 2018

  Intressant läsning om en kvinna som var totalt okänd för mig. Berättelsen om hennes liv engagerar från sidan ett. En parantes dock. Författarens kunskaper om de agrara näringarna verkar dock inte vara så djup. Texten till bilden på sidan 146 avslöjar detta. Inte harvar Ester Blenda. Hon kör en slåtterbalk.

 3. Bland Kändisar
  Tomas C, 20 december 2017

  Intressant att läsa om Ester Blenda liv. Så rikt på upplevelser, berömmelse och kända människor. Intressant också genom att man får följa det med den tidsandan.
  Alla brev däremot fick mig att tappa läsrytmen, hoppade gärna över dom. Förstår att berättelsen var uppbyggd ur hennes privata (familje) liv. Men eftersom hon var en kändis hade jag hellre följt det mer ur kändisskapet och fått följa lite andra kända personers samtid.
  Att Ester Blenda är arketyp till Pippi Långstrump det får h... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Fatima Bremmer

 • Life in Every Breath

  Fatima Bremmer

  An award-winning biography of one of the first undercover journalistsa pioneering Swedish woman who lived a fascinating life of adventure and forbidden love and who changed journalism forever. Born in 1891 in Stockholm, Ester Blenda Nordstrom defi...

 • De sista tanterna : från husmor till modeikon

  Fatima Bremmer, Magnus Wennman

  Lär känna tanten! Hon som lägger upp håret på papiljotter, som bakar sina egna kakor, som aldrig skulle sätta på sig ett par jeans men gärna en rockklänning med knäppning i ryggen. Tanterna har länge varit osynliga. De har slitit i det tysta. De s...