Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (11.8 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2017-09-13
Förlag
Bokförlaget Forum
ISBN
9789137143750
Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (e-bok)

Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström (e-bok)

(12 röster)  |  Läs 2 recensioner
E-bok (EPUB), Svenska, 2017-09-13
59
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Den norm- och banbrytande journalisten som wallraffade långt innan begreppet var uppfunnetHon var den ostyriga pojkflickan som skickades hemifrån för att bli snäll och foglig. Men Ester Blenda Nordström lät sig aldrig tämjas.Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.I den första biografin om Ester Blenda Nordström berättar journalisten och författaren Fatima Bremmer historien om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar och dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor.

Omslagsformgivare: Emilie Crispin Ekström
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Ett jävla solsken : en biografi om Ester Blenda Nordström. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Mycket intressant.
  BOF, 18 december 2018

  Intressant läsning om en kvinna som var totalt okänd för mig. Berättelsen om hennes liv engagerar från sidan ett. En parantes dock. Författarens kunskaper om de agrara näringarna verkar dock inte vara så djup. Texten till bilden på sidan 146 avslöjar detta. Inte harvar Ester Blenda. Hon kör en slåtterbalk.

 2. Bland Kändisar
  Tomas C, 20 december 2017

  Intressant att läsa om Ester Blenda liv. Så rikt på upplevelser, berömmelse och kända människor. Intressant också genom att man får följa det med den tidsandan.
  Alla brev däremot fick mig att tappa läsrytmen, hoppade gärna över dom. Förstår att berättelsen var uppbyggd ur hennes privata (familje) liv. Men eftersom hon var en kändis hade jag hellre följt det mer ur kändisskapet och fått följa lite andra kända personers samtid.
  Att Ester Blenda är arketyp till Pippi Långstrump det får h... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Ett jävla solsken : en biografi om Ester ...