En man som heter Ove (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
347
Utgivningsdatum
2015-10-20
Förlag
Bokförlaget Forum
Medarbetare
Bandicksson, Marcell (form)
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
370 g
SAB
Hc
ISBN
9789137147925
En man som heter Ove (storpocket)

En man som heter Ove

(20 röster)  |  Läs 6 recensioner
Storpocket Svenska, 2015-10-20
109
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 6 format & utgåvor
En roman om kärlek, ordentliga verktyg och vikten av att alltid köra Saab

Nu har denna älskade berättelse filmatiserats, med Rolf Lassgård i huvudrollen. Filmen har premiär på juldagen.

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

"Genom humorns prisma belyser En man som heter Ove teman som åldrande, vänskap, sorg, livslust och den föränderliga mansrollen. ... en skruvad och gripande romandebut som mycket väl kan vara början på ett stort humoristiskt författarskap."
Svenska Dagbladet

"Fredrik Backman har en förmåga att uttrycka sig kärleksfullt, ironiskt och väldigt roligt om hur svårt det är med allt man inte fattar. ... I grunden berättar Fredrik Backman om hur läskig världen är, och hur det inte går att skydda sig mot den. Det enda botemedlet är att försöka lära känna det okända bättre. Och det berättar han så bra att jag till min förvåning blir lite rörd."
Dagens Nyheter

"En oemotståndlig feel good-roman"
Café Magasin

"I En man som heter Ove får Backmans skarpa penna fritt utlopp. I boken har det gubbiga drivet fått en kropp i Ove. En man som under romanens gång förvandlas från surmulen tvärvigg till en gubbe med hjärta. Backman är oavbrutet underhållande ... Jag blir både road och rörd."
Kvällsposten

"Jag är lite förälskad i Ove ... Boken är en känslokastrull. Jag blir irriterad, jag blir glad, jag gråter en skvätt. Den innehåller allt. Och språket flyter fram som en fors. ... Det här är en bok som passar alla." (betyg 5)
P4 Västergatan

"Den påminner om "Hundraåringen..." men är snäppet bättre. Varm och inspirerande, i varje grej som händer finns en rolig metafor."
Tara

"Hjärtevärmande historia som både ger tårar i ögonen och många glada skratt."
Allas

"En man som heter Ove är en ljuvlig bok. Fredrik Backman har, sin relativt unga ålder till trots, på något sätt krupit in i själen på den mest purkna, gamla snustorra gubbe som någonsin uppdagats och gett honom liv. Det är kortfattat, lättläst och skrämmande roligt. Och något så gripande rörande. ... tårar torkades av alla anledningar under läsningen av denna debutroman."
Nerikes Allehanda

"Skildringen av Oves äktenskap är så fin att man nästan vill gråta en skvätt, vore det inte för att man vet att Ove i så fall skulle titta besvärat på en. ... Fredrik Backman kan inte anklagas för att revolutionera den svenska prosan, däremot har han en populär berättartalang och komisk timing. Gringubben Ove visar sig efterhand vara en man med, som det brukar heta, stort hjärta, och jag vill gärna se Backmans roman som en hyllning till en lite socialt trubbig pappa-generation som har visat kärlek med annat än ord - exempelvis genom att laga ens element."
Arbetarbladet

"Kan en roman om en känslomässigt hämmad 59-årig man som vill försöka ta sitt liv bli något som man, trots dess allvarliga underton, läser med ett roat leende på läpparna? Jo, o
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. En man som heter Ove
 2. +
 3. Vi mot er

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vi mot er av Fredrik Backman (pocket).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av En man som heter Ove. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. underhållande och mänsklig.
  bernt nilsson, 17 februari 2016

  väldigt trevlig och fängslande läsglädje. ,jag har gett bort en bok till en vän,som gillade den mycket ,hon har fått hela familjen att läsa den.

 2. Fantastiskt fin bok
  Anita Persson, 16 februari 2016

  En av de bästa böcker jag läst! Så ömsint skriven om denne olycklige, bufflige, fyrkantige och ändå så varma människa!

 3. Ove,en sann hjälte
  Visen, 21 januari 2016

  En av de bästa böcker jag läst,både komisk och sorgsen,författaren får en att tycka om alla inblandade
  figurer framförallt då Ove själv,när man läser boken tänker man sej Ove exakt som Lassgård spelar
  honom,kanske är boken lite mer humoristisk än filmen

 4. Sur gubbe med varmt hjärta
  Bertil Johnson, 19 januari 2016

  Låt den här sura gubben massera dina skrattmuskler. Han vill inte bli omtyckt, han vill inte få vänner, han vill inte bli någon hjälte, han vill inte få någon medkänsla men han får ändå allt. Ove har en människa som han älskar och det är hans hustru och när han blir änkeman blir hennes gravsten hans förtrogna vän.
  Det är en bok med många korta historier som har stort underhållsvärde frän vår vanliga vardag.

 5. Udda människa
  Georges Johansson, 18 januari 2016

  En ytterst ovanlig bok. Jag tycker den avspeglar dagens flummsamhälle från en udda människas synvinkel på ett utomordentligt sätt. Jag läser idag inte någon skönlitteratur men denna bok är ett undantag. Rekommenderar den varmt. Lassgård är som klippt och skuren för rollen. Ingen annan skulle kunna spela den. Det måste vara omöjligt att göra en film av detta!

  Georges

 6. Bitter Gubbe!
  Sven Göran Austrin, 1 januari 2016

  Han är för bitter hela tiden...
  Kan vara ok för den som gillar det.
  Men jag tyckte det blev lite för enformigt att höra detta gnäll hela boken.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Fredrik Backman