Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Antal sidor
207
Utgivningsdatum
2017-10-04
Förlag
Bokförlaget Forum
Översättare
Mats Hörmark
Originaltitel
The Noise of Time
Medarbetare
Jojo Form AB (form)
Dimensioner
211 x 131 x 16 mm
Vikt
261 g
SAB
Hce
ISBN
9789137148076

Tidens larm

Häftad, Svenska, 2017-10-04
183 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Poetiskt och drabbande om musikgeniet Sjostakovitj

En man i trettioårsåldern väntar med väskan packad i trapphuset till sin lägenhet. Det är en natt i maj 1937. Mannen är Dmitrij Sjostakovitj, den store kompositören, och han väntar på att bli bortförd till Stora huset, maktens högkvarter i Leningrad. Han vet att mycket få återvänder därifrån.

Sjostakovitj (1906-1975) levde hela sitt liv i Sovjetunionen och fick uppleva såväl Lenins och Stalins envälde som Chrusjtjovs så kallade töväder. I romanen Tidens larm tecknas ett på samma gång ömsint och oförsonligt porträtt av en människa som i sin kamp för överlevnad och konstnärlig integritet tvingas utstå en surrealistisk tillvaro.

Han pressas till att offentligt fördöma förebilden Stravinskij. Hans "formalistiska" musik förbjuds att spelas i hemlandet, och när den långt senare tillåts igen får han höra att något förbud aldrig har existerat. Ena dagen uppburen och hyllad av Partiet, nästa dag en persona non grata som fruktar för sitt och sina närmastes liv. Frågan är vad som är att föredra.

Julian Barnes har skrivit en storslagen roman i det lilla formatet, en poetisk och drabbande berättelse om konstnärens tröstlösa situation under diktaturens nyckfulla förtryck.

"Barnes har åstadkommit ett mästerverk, han visar hur smidig och ekonomisk romankonsten kan vara när han med sina skarpskurna, korthuggna satser tråcklar sig ut ur och in i Sjostakovitjs medvetande."

Carl-Johan Malmberg, Svenska Dagbladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Tidens larm
  2. +
  3. Livslägen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Livslägen av Julian Barnes (pocket).

Köp båda 2 för 234 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Tidens larm