De sista tanterna : ett porträtt av 1900-talets osynliga vardagshjältar (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2019-04-10
Förlag
Bokförlaget Forum
Medarbetare
Crispin Ekström, Emilie (form) / Wennman, Magnus (foto)
Dimensioner
210 x 174 x 21 mm
Vikt
619 g
SAB
305.26082,Oabkbc
ISBN
9789137154657
De sista tanterna : ett porträtt av 1900-talets osynliga vardagshjältar (häftad)

De sista tanterna : ett porträtt av 1900-talets osynliga vardagshjältar

(10 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad Svenska, 2019-04-10
177
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Lär känna tanten! Hon som lägger upp håret på papiljotter, som bakar sina egna kakor, som aldrig skulle sätta på sig ett par jeans men gärna en rockklänning med knäppning i ryggen.

Tanterna har länge varit osynliga. De har slitit i det tysta. De stod hemma i fläckiga förkläden och rullade köttbullar till de män och kvinnor som nu styr Sverige. De sydde deras kläder, badade dem och talade om vad som är rätt och fel. Hittade knepen för att få pengarna att räcka till under en tid när det inte var självklart att få vara mätt.De svenska tanterna är födda under 1910-1930-talen och tillhör generationerna som aldrig fick en egen ungdomskultur.

Deras storhetstid infaller strax efter andra världskriget. På bio visas då filmer som "Maj på Malö" och "Kyssen på kryssen". På gatorna rullar Volkswagens Bubblor och Volvos PV. Mäns och kvinnors världar är tydligt uppdelade. Om det finns plats för en hobby är den oftast praktiskt inriktad och har en nyttotanke.

I De sista tanterna har Fatima Bremmer och fotograf Magnus Wennman klivit in i tanternas värld. Följt med Ebba, 85, på syjunta, Maj-Britt, 82 till Salong Fleur, ställt frågor och lyssnat. Boken tar upp ämnen som husmorsideal och familjepolitik, ger bakgrund till tanternas karakteristiska inredning, frisyr, klädstil och fritidsintressen och blickar framåt till dagens hemmafrutrend och tantinspirerade mode.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. De sista tanterna : ett porträtt av 1900-talets osynliga vardagshjältar
 2. +
 3. Afghanerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Afghanerna av Åsne Seierstad (inbunden).

Köp båda 2 för 396 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av De sista tanterna : ett porträtt av 1900-talets osynliga vardagshjältar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Igenkännande
  Anna, 8 augusti 2019

  Kände igen mycket från mamma, mormor och farmors tid - men kanske ibland lite väl generaliserande.
  Tyckte mycket om personporträtten av tanterna.

 2. Leve tanten!
  Anni, 4 augusti 2019

  En mycket intressant, tänkvärd och informativ bok som på ett trevligt och lättillgängligt sätt tar upp olika aspekter av tantens historia. Titeln är dock ganska provokativ, för precis som vi hemmafruar fortfarande existerar i dagens Sverige, så lever givetvis också tanten vidare, om än i en uppdaterad version. Bokens tanter skiljer sig ju också mycket från varandra och representerar olika livsstilsideal, precis som dagens och framtidens tanter. Boken sätter dock tanten i ett historiskt perspe... Läs hela recensionen

 3. vardagshjältarna
  Eva Lindgren, 11 juni 2019

  Jättehärlig bok! Njöt och hade roligt hela tiden för det är hög igenkänningsfaktor för oss som är födda på 40- 50- och en bit in på 60-talet. Tanterna/mammorna var ju verkligen de osynliga vardagshjältarna som gjorde allting. De här tanterna är/var precis min mamma och mormor så det blev nostalgi på hög nivå. De gjorde verkligen allt från grunden.Tog reda på både gris och nötkött i det lilla pytteköket vi hade på 50-talet. Städade tvättade och fixade allt. Fick tvätta i stora kommunala tvätts... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna