Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
520
Utgivningsdatum
2021-06-10
Förlag
Bokförlaget Forum
Originaltitel
Syklubben
Medarbetare
Lindblad, Niklas (form)
Vikt
274 g
SAB
Kda.54
ISBN
9789137501598
Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget (pocket)

Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget

(30 röster)  |  Läs 4 recensioner
Pocket,  Svenska, 2021-06-10
79
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget Kan levereras innan julafton
En grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas klor. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb, och med hjälp av poliserna i Helsingborg lyckades man fram till sommaren 1944 forsla över nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar till Sverige. Syklubbens oförvägne skeppare Erling Kjaer, som på nätterna dödsföraktande kryssade över Öresund i liten motorbåt mellan minfält och tyska jagare, kallades den röda nejlikan. Det här är berättelsen om hur han och de andra nejlikorna ställde upp för sina medmänniskor när nöden så krävde, ofta med risk för sina egna liv. För att det var det enda rätta att göra. För anständighetens skull.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget
 2. +
 3. Tunnel 29 : den sanna historien om den osannolika flykten under Berlinmuren

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tunnel 29 : den sanna historien om den osannoli... av Helena Merriman (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Sundets röda nejlikor : hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En tid av mörker som aldrig får glömmas
  Klaus Schneider, 20 juli 2023

  Tyvärr växer i vår tid fördomar, rasistiskt våld i flera av Europas länder. Det är därför angeläget att den mörka delen av Europas och världens historia hålls levande.

 2. något vi aldrig får glömma
  Iamj, 1 oktober 2021

  En bok jag läst med stort intresse, då jag är uppvuxen i Barsebäckshamn, där jag hörde de gamla fiskarna berätta om hur de ibland tog över flyktingar. jag kommer ej ihåg deras hela berättelser, då jag var liten, men att det hänt så som de sa kommer jag ihåg. Denna bok handlar just om fantastiska människor som gjort vad de kunnat för att hjälpa.

 3. Judiska flyktingars öden runt Öresund
  Lisbeth , 20 juli 2021

  Som uppvuxen i Helsingborg/Råå under 50- 60 talen fann jag boken mycket intressant! Jag har hört många historier från de äldre på Råå om spritsmuggling över sundet och om Spanska sjukan. Däremot väldigt lite om Tyskarnas transiteringar och Helsingborgarnas insatser tillsammans med danskarna under 2:a världskriget!

 4. En fantastisk bok
  Fox, 28 juni 2021

  Detta hade kunnat vara en deckare - om det inte vore för att det som står verkligen har hänt. Några modiga män, både danskar och svenskar, genomför transporter av danska motståndsmän och danska judar över Öresund, oftast nattetid och under svåra förhållanden. Har aldrig tidigare hört talas om dessa transporter och är glad över att författaren tagit sig tid till att skriva denna bok. Den berörde mig mycket. Boken innehåller också bilder som visar olika händelser och bilder på personer som omnä... Läs hela recensionen

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Conny Palmkvist