Vem dödade min fotboll? : en uppgörelse med världens mest älskade sport (inbunden) Spara 17%
Ingår i kampanjer:
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
222
Utgivningsdatum
2024-05-23
Förlag
Bokförlaget Forum
Medarbetare
Liljemärker, Håkan (form)
Dimensioner
10 x 200 x 120 mm
Vikt
360 g
SAB
Rbbaa
ISBN
9789137507484

Vem dödade min fotboll? : en uppgörelse med världens mest älskade sport

(2 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2024-05-23
199 239 Du sparar 40 kr!
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Fotbollen förändrades i grunden under ett 2000-tal då oligarker köpte klubbar och diktaturer mutade till sig mästerskap. De många folkliga berättelserna kring världens mest älskade sport har ersatts av en enda - om den starkes rätt och pengars betydelse. Den hyllade fotbollsskribenten Simon Bank söker i denna bok svar på frågor som allt fler fotbollsfans grubblar över: Hur blev det så här? Är en annan fotboll möjlig? Går det att rädda fotbollen från sig själv? Svaren finner Bank hos bland andra Greta Gris, Greta Thunberg, Sigmund Freud, Kylian Mbappé, påven och rumänska sparrisplockare. "Vem dödade min fotboll?" är en upprörande men underhållande skildring av hur och varför den globala fotbollen omstörtats.

"Bank skriver övertygande och med breda penseldrag där hans intresse i de humanistiska ämnena märks tydligt. I hans retoriska tankeexperiment och filosofiska framtoning dras paralleller till poeter och surrealistiska konstnärer, till bostadspolitik och porrindustri. Hans jämförelser med både kulturella och politiska företeelser gör boken både underhållande och överskridande där hans upplysta och tankeväckande systemkritik kan locka fler än bara fotbollsintresserade. Helhetsbetyg: 4."

BTJ

"Men utvecklingen tål sannerligen att granskas igen, att dokumenteras och analyseras, och Bank gör det med skarp blick för både de avgörande och de mindre uppmärksammade momenten i historien. ... Det är fin, nyttig läsning. Den gör sig extra bra som kontrast mot vad som brukar stå att läsa om svenska fotbollssupportrar."

Västerbottens-Kuriren

"De radikala tongångarna är uppfriskande. I en mediebransch beroende av annonsörer krävs det mod från en etablerad och erkänd fotbollstyckare att våga skriva nästan som en hel marxist. I samma position väljer de flesta andra att sitta still i båten. Bank erkänner att han inte är utan skuld själv. Paradoxalt nog hade han aldrig kunnat genomföra denna undersökning av fotbollsvärldens mörka sidor om dörrar inte öppnats för honom i egenskap av eftertraktad profil på Aftonbladet. Det är bättre att hyckla än att hålla käft, poängterar han. ... I ungefär 200 sidor framstår Vem dödade min fotboll? som ett obduktionsprotokoll. Men precis innan den tar slut lyckas Simon Bank faktiskt hitta liv i patienten."

Dagens Nyheter
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vem dödade min fotboll? : en uppgörelse med världens mest älskade sport
 2. +
 3. Fotbollsresan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Fotbollsresan av Erik Niva, Linn Nordström (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vem dödade min fotboll? : en uppgörelse med världens mest älskade sport. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Höga hästar
  Ola Axelsson, 11 juni 2024

  En högtravande Bank rider på höga hästar, men han hittar ändå till slut hem till stallet via krokiga vägar längs med fotbollens vindlande stigar.

 2. Inte bara fotboll
  Hans Gunnarsson, 6 juni 2024

  Spännande analys av tillståndet i fotbollsvärlden men också i världen. Imponerande författare både om filosofi, konst och litteratur-och fotboll förstås!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Simon Bank

 • Genom helvetet - om fotboll, kärlek och anorexi

  Simon Bank, Tina Nordlund

  Tina Nordlund hade allt. Hon var Sveriges bästa fotbollsspelare, hade många bra vänner och pojkvän. Men under 2002 rämnade fasaden. Hon accepterade att hon drabbats av anorexi och slutade med fotboll, 25 år gammal. Hur ser helvetet ut inifrån? Vad...

 • Jiu-Jitsu Introduktion

  Simon Bank

  Denne bog er en introduktion til Jiu-Jitsu - mest til Selvforsvar. Der er medtaget et bredt udvalg af teknikker. Teknikkerne er udvalgt blandt de teknikker, som begyndere eller let vede vil kunne fokusere p og f udbytte af nsten med det samme og n...