Vem dödade min fotboll? : en uppgörelse med världens mest älskade sport (e-bok) NY
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2024-05-23
Förlag
Bokförlaget Forum
ISBN
9789137507491

Vem dödade min fotboll? : en uppgörelse med världens mest älskade sport E-bok

E-bok,  Svenska, 2024-05-23
139
Billigast på PriceRunner
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Fotbollen förändrades i grunden under ett 2000-tal då oligarker köpte klubbar och diktaturer mutade till sig mästerskap. De många folkliga berättelserna kring världens mest älskade sport har ersatts av en enda - om den starkes rätt och pengars betydelse. Den hyllade fotbollsskribenten Simon Bank söker i denna bok svar på frågor som allt fler fotbollsfans grubblar över: Hur blev det så här? Är en annan fotboll möjlig? Går det att rädda fotbollen från sig själv? Svaren finner Bank hos bland andra Greta Gris, Greta Thunberg, Sigmund Freud, Kylian Mbappé, påven och rumänska sparrisplockare. "Vem dödade min fotboll?" är en upprörande men underhållande skildring av hur och varför den globala fotbollen omstörtats.

"Bank skriver övertygande och med breda penseldrag där hans intresse i de humanistiska ämnena märks tydligt. I hans retoriska tankeexperiment och filosofiska framtoning dras paralleller till poeter och surrealistiska konstnärer, till bostadspolitik och porrindustri. Hans jämförelser med både kulturella och politiska företeelser gör boken både underhållande och överskridande där hans upplysta och tankeväckande systemkritik kan locka fler än bara fotbollsintresserade. Helhetsbetyg: 4."

BTJ

"De radikala tongångarna är uppfriskande. I en mediebransch beroende av annonsörer krävs det mod från en etablerad och erkänd fotbollstyckare att våga skriva nästan som en hel marxist. I samma position väljer de flesta andra att sitta still i båten. Bank erkänner att han inte är utan skuld själv. Paradoxalt nog hade han aldrig kunnat genomföra denna undersökning av fotbollsvärldens mörka sidor om dörrar inte öppnats för honom i egenskap av eftertraktad profil på Aftonbladet. Det är bättre att hyckla än att hålla käft, poängterar han. ... I ungefär 200 sidor framstår Vem dödade min fotboll? som ett obduktionsprotokoll. Men precis innan den tar slut lyckas Simon Bank faktiskt hitta liv i patienten."

Dagens Nyheter

"Men utvecklingen tål sannerligen att granskas igen, att dokumenteras och analyseras, och Bank gör det med skarp blick för både de avgörande och de mindre uppmärksammade momenten i historien. ... Det är fin, nyttig läsning. Den gör sig extra bra som kontrast mot vad som brukar stå att läsa om svenska fotbollssupportrar."

Västerbottens-Kuriren

"Bank lyckas ... göra kopplingen mellan det politiska skiftet och det idrottsmässiga. Och han gör det med den äran. ... Det är både intressant och givande läsning. Bank gör kopplingar mellan vitt skilda saker men lyckas i stort sett alltid ro hem det."

Dagens ETC

"'Vem dödade min fotboll' är på många vis en briljant skildring av en värld där New public management, slutna globala ekonomiska system och geopolitik samverkar i en perfekt storm - som bara kan sluta illa."

Dala-Demokraten
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Simon Bank

  • Genom helvetet - om fotboll, kärlek och anorexi

    Simon Bank, Tina Nordlund

    Tina Nordlund hade allt. Hon var Sveriges bästa fotbollsspelare, hade många bra vänner och pojkvän. Men under 2002 rämnade fasaden. Hon accepterade att hon drabbats av anorexi och slutade med fotboll, 25 år gammal. Hur ser helvetet ut inifrån? Vad...

  • Jiu-Jitsu Introduktion

    Simon Bank

    Denne bog er en introduktion til Jiu-Jitsu - mest til Selvforsvar. Der er medtaget et bredt udvalg af teknikker. Teknikkerne er udvalgt blandt de teknikker, som begyndere eller let vede vil kunne fokusere p og f udbytte af nsten med det samme og n...