Ut ur skuldfällan : betänkande från 2012-års skuldsaneringsutredning SOU 2013:72 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Statens offentliga utredningar 2013 (del 72)
Antal sidor
378
Utgivningsdatum
2013-10-11
Upplaga
1
Förlag
Norstedts Juridik AB
Dimensioner
240 x 165 x 15 mm
Vikt
550 g
SAB
Oekb-c,346.4850780262
ISBN
9789138240229

Du kanske gillar

Ut ur skuldfällan : betänkande från 2012-års skuldsaneringsutredning SOU 2013:72

Häftad, Svenska, 2013-10-11
248 kr
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Överskuldsättningen bland privatpersoner medför en rad negativa konsekvenser för den skuldsatte, men även för borgenärer och samhället i övrigt. De samhällsekonomiska kostnaderna bedöms uppgå till miljardbelopp varje år. Genom skuldsaneringsinstitutet erbjuds de svårast skuldsatta en möjlighet att bli av med sina skulder och återkomma till ett mera normalt samhällsliv. Skuldsanering innebär att en gäldenär under en viss tid, som huvudregel fem år, betalar så mycket som möjligt av sina skulder. När skuldsaneringen är avslutad är gäldenären skuldfri.

Utredningen bedömer att det i dag finns omkring 50 000 skuldsatta som uppfyller kraven för att få skuldsanering, men som av olika skäl inte kommer i fråga för någon prövning. Utredningen föreslår åtgärder som tar större hänsyn till gäldenärens förutsättningar att både ansöka och genomföra en skuldsanering. Syftet är att förbättra möjligheterna för dem som har rätt till skuldsanering att också få det. Utredningens förslag innebär bland annat följande:
  • Gäldenären ska få två betalningsfria månader varje år under skuldsaneringsperioden, vilket kommer att underlätta för gäldenären att genomföra en skuldsanering.
  • En betalningsförmedling ska inrättas. Gäldenären ska betala direkt till Kronofogdemyndigheten, som sedan förmedlar pengarna till borgenärrna. Detta blir enklare för gäldenären och mindre kostsamt för borgenärerna. I dag måste gäldenären betala till varje enskild borgenär varje månad.
  • Ansökningsförfarandet förenklas, genom att borgenärerna övertar det största ansvaret för redovisningen av gäldenärens skulder.
  • Bedömningen av om gäldenären är tillräckligt skuldsatt för att beviljas skuldsanering (det så kallade kvalificerade insolvensrekvisitet) ska vara mer nyanserad än den är i dag. Större hänsyn ska tas till den enskildes egna förutsättningar att betala sina skulder.
  • Gäldenären ska påbörja sina skuldsaneringsbetalningar redan under handläggningen av ett skuldsaneringsärende. På så sätt är det möjligt att bli skuldfri tidigare.
  • Möjligheten att vid behov bestämma kortare betalningsplaner ska utökas.
  • Det ska erbjudas bättre information och utbildning om skuldsaneringsinstitutet. Behovet av stöd från budget- och skuldrådgivare betonas särskilt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ut ur skuldfällan : betänkande från 2012-års skuldsaneringsutredning SOU 2013:72
  2. +
  3. Skärpt exportkontroll av krigsmateriel. SOU 2015:72. D 1 och D. 2. : Slutbetänkande från Krigsmaterielexportöversynskommittén, KEX

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skärpt exportkontroll av krigsmateriel. SOU 201... av Utrikesdepartementet (häftad).

Köp båda 2 för 709 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Ut ur skuldfällan : betänkande från 2012-...