I vått och torrt : förslag till ändrade vattenrättsliga regler : slutbetänkande från Vattenverksamhetsutredningen. SOU 2014:35 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Statens offentliga utredningar 2014 (del 35)
Antal sidor
678
Utgivningsdatum
2014-06-04
Upplaga
1
Förlag
Norstedts Juridik
Dimensioner
245 x 165 x 30 mm
Vikt
976 g
SAB
Oeab-c
ISBN
9789138241226

I vått och torrt : förslag till ändrade vattenrättsliga regler : slutbetänkande från Vattenverksamhetsutredningen. SOU 2014:35

Häftad,  Svenska, 2014-06-04

Slutsåld

Innehåller bl.a. en analys av gällande rätt för tillståndsprövning, omprövning och markavvattning samt förslag till ändrade regler för att skapa ett mer enhetligt system i miljöbalken.

Föreslår att regeringen bemyndigas att föreskriva vilka vattenverksamheter som kräver tillstånd eller anmälan på samma sätt som idag gäller för miljöfarlig verksamhet. De flesta specialregler för prövning av vattenverksamhet utmönstras vilket innebär att de civilrättsligt präglade frågorna inte prövas i samband med tillståndsfrågan. När det gäller omprövning tydliggörs verksamhetsutövarens utredningsansvar. Därutöver tas ersättningsrätten vid omprövning bort.

För markavvattning skiljs miljöprövningen från prövningen av samfälligheten och reglerna för rensning förtydligas.Utredningen föreslår också att lagen med särskilda bestämmelser om vattenverksamhet upphävs. Vissa bestämmelser i den lagen flyttas till miljöbalken, lagen om mark- och miljödomstolar, jordabalken, anläggningslagen och en ny lag om vattenrättsliga samfälligheter, medan andra upphör att gälla.

När det gäller problem med herrelösa dammar m.m. föreslår utredningen att fastighetsägaren får ett subsidiärt ansvar. För anläggningar i avlysta flottningsleder där det inte bedrivs någon ny verksamhet ska staten vara underhållsansvarig.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Miljödepartementet