Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offentlig upphandling. SOU 2016:15. ILO:s konvention nr 94 samt en internationell jämförelse : Slutbetänkande från Utredningen om upphandling och villkor enligt ko (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
SOU 2016 (del 15)
Antal sidor
241
Utgivningsdatum
2016-03-01
Förlag
Wolters Kluwer
Originaltitel
Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offentlig upphandling. SOU 2016:15. ILO:s konvention nr 94 samt en internationell jämförelse : Slutbetänkande från Utredningen om upphandling och villkor enligt kollektivavtal
Dimensioner
245 x 165 x 5 mm
Vikt
411 g
SAB
Odc
ISBN
9789138244166
Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offentlig upphandling. SOU 2016:15. ILO:s konvention nr 94 samt en internationell jämförelse : Slutbetänkande från Utredningen om upphandling och villkor enligt ko (häftad)

Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offentlig upphandling. SOU 2016:15. ILO:s konvention nr 94 samt en internationell jämförelse : Slutbetänkande från Utredningen om upphandling och villkor enligt ko

Häftad Svenska, 2016-03-01
225
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Konventionen kan genomföras på ett sätt som är förenligt med EU-rätten, säger utredaren professor Niklas Bruun som rekommenderar att regeringen inleder ett arbete med sikte på att ratificera konventionen.

Utredaren konstaterar dock att arbetsklausuler kan användas i offentlig upphandling även utan att konventionen ratificeras och att en ratifikation inte heller påverkar Sveriges skyldigheter att följa EU-rätten och iaktta EU-rättens begränsningar av hur arbetsrättsliga villkor kan användas vid offentlig upphandling.

Vidare konstateras också att Sverige, till följd av sitt medlemskap i EU, inte kan ratificera konventionen utan ett bemyndigande från EU. Ett genomförande kräver också en anpassning av svensk lagstiftning. En skyldighet för alla statliga myndigheter att använda arbetsklausuler i offentlig upphandling måste införas.

Kravet på arbetsklausuler enligt konventionen innebär att det i statliga myndigheters offentliga upphandling alltid ska anges i upphandlingskontrakt att de arbetstagare som arbetar inom ramen för uppdraget ska få vissa förmåner. Det handlar om en viss lägsta nivå av lön, arbetstid, semester och övriga arbetsvillkor som fastställts i kollektivavtal. Frågan om Sverige kan ratificera konventionen har diskuterats i Sverige i många år och det har ifrågasatts om konventionen är förenlig med EU-rätten. Utredningen kommer fram till att det går att sammanjämka konventionens regler med EU-rätten. I betänkandet görs vidare en internationell jämförelse över hur ett antal länder använder arbetsmarknadsrelaterade sociala krav i offentlig upphandling.

Särskild utredare: Niklas Bruun.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offentlig upphandling. SOU 2016:15. ILO:s konvention nr 94 samt en internationell jämförelse : Slutbetänkande från Utredningen om upphandling och villkor enligt ko
  2. +
  3. Miljö- och sociala hänsyn i offentlig upphandling : juridik och praktik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Miljö- och sociala hänsyn i offentlig upphandli... av Christoffer Stavenow, Lisa Sennström (häftad).

Köp båda 2 för 524 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Arbetsklausuler och sociala hänsyn i offe...