Kunskapsbaserad och jämlik vård. SOU 2017:48 Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård : Betänkande från Kunskapsstödsutredningen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
SOU 2017 (del 48)
Utgivningsdatum
2017-06-07
Förlag
Wolters Kluwer
Originaltitel
Kunskapsbaserad och jämlik vård. SOU 2017:48 Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård : Betänkande från Kunskapsstödsutredningen
Dimensioner
242 x 165 x 31 mm
Vikt
984 g
SAB
Vp:oe
ISBN
9789138246214
Kunskapsbaserad och jämlik vård. SOU 2017:48 Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård : Betänkande från Kunskapsstödsutredningen (häftad)

Kunskapsbaserad och jämlik vård. SOU 2017:48 Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård : Betänkande från Kunskapsstödsutredningen

Häftad Svenska, 2017-06-07
699
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Syftet med uppdraget har varit att säkerställa att den hälso- och sjukvård som ges befolkningen är kunskapsbaserad och jämlik och ges på samma villkor till kvinnor och män. Utredningen konstaterar att oönskade skillnader över landet kvarstår och att viss del av vården behöver en mer centraliserad struktur.

Utredningen kan mot bakgrund av genomförd kartläggning konstatera följande:
 • Det finns ett stort antal kunskapsstöd som riktar sig till många delar av vården. Det finns undantag men den generella bilden är att det finns ett stort utbud av kunskapsstöd, som inte sällan dubblerar och överlappar, och i vissa fall t.o.m. motsäger varandra.
 • Många olika aktörer tar fram kunskapsstöd. Snarlika kunskapsstöd tas fram i flera olika sammanhang.
 • Fokus ligger mer på produktion av kunskapsstöd än på uppföljning, analys och stöd till verksamhetsutveckling.
 • Genomslaget för många kunskapsstöd är blygsamt.

  För att råda bot på ovanstående förslår utredningen att verksamhetsnära kunskap, erfarenhet och behov bör bli mer vägledande. Staten bör inte detaljstyra vården.
   • Det behövs en utvecklad struktur för den nationella kunskapsstyrningen där staten på ett mer effektivt sätt tar sitt övergripande ansvar. Grunderna för statens styrning som sattes redan i samband med hälso- och sjukvårdslagens ursprungliga ikraftträdande är goda utgångspunkter för detta.
   • Tillförlitliga uppföljningar som förmår påvisa oönskade variationer, och pekar ut både goda och mindre goda exempel, är centralt. Tendensen att hantera brister i vården genom fragmentiserade, ofta kortsiktiga, nationella uppdrag behöver vändas. Vidare behövs tydligare kommunikationsvägar för att sprida goda exempel m.m

   Särskild utredare: Sofia Wallström

   Köp den tryckta utredningen och ta del av kompletta analyser och förslag!
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kunskapsbaserad och jämlik vård. SOU 2017:48 Förutsättningar för en lärande hälso- och sjukvård : Betänkande från Kunskapsstödsutredningen
 2. +
 3. En lärande tillsyn. SOU 2018:48. Statlig granskning som bidrar till verksamhetsutveckling i vård, skola och omsorg : Delbetänkande från Tillitsdelegationen (Fi 2016:03)

De som köpt den här boken har ofta också köpt En lärande tillsyn. SOU 2018:48. Statlig gransk... (häftad).

Köp båda 2 för 928 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »