Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige. SOU 2018:18 (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
SOU 2018 (del 18)
Utgivningsdatum
2018-03-19
Förlag
Norstedts Juridik AB
Originaltitel
Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige. SOU 2018:18
Dimensioner
243 x 165 x 26 mm
Vikt
766 g
SAB
Oe
ISBN
9789138247716

Du kanske gillar

Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige. SOU 2018:18 (häftad)

Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige. SOU 2018:18

Häftad Svenska, 2018-03-19
699
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Utredningens sammantagna bedömning är att det statliga stödet har stor betydelse för trossamfunden. Om stödet skulle minska eller avvecklas, i synnerhet avgiftshjälpen, skulle det få stora konsekvenser för trossamfundens verksamhet. Det skulle framför allt sätta trossamfunden i sämre ställning i förhållande till Svenska kyrkan. Trossamfundsstödet bidrar, menar man, till att alla människor i Sverige ges relativt sett lika möjligheter att utöva sin religion och därmed att åtnjuta sin religionsfrihet.

Ett ytterligare stödmotiv är den samhällsnytta som trossamfundens verksamhet ger. Trossamfunden fyller en viktig funktion för många människors välbefinnande, bl.a. genom att möta människors existentiella behov. Det gäller i synnerhet vid särskilda tillfällen i livet såsom vigslar och begravningar, men också vid kriser och olyckor. Trossamfunden bidrar även till samhällsnyttan genom sina kulturella och sociala verksamheter.

Utredningen anser vidare att det ska framgå av målsättningen att det statliga stödet ska bidra till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på. Ur religionsfrihetssynpunkt är det av särskild vikt att värna om trossamfundens oberoende och det finns därför anledning till att bidraget även fortsättningsvis till stor del bör fördelas som ett organisationsbidrag. Däremot ger organisationsbidrag myndigheten sämre förutsättningar att följa upp och försäkra sig om att statliga medel verkligen går till det som de är avsedda för. Därför anser utredningen att andelen av stödet som fördelas som verksamhetsbidrag och projektbidrag bör öka i förhållande till dagens nivåer.

Särskild utredare: Ulf Bjereld
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige. SOU 2018:18
  2. +
  3. Statligt stöd till näringslivet : den rättsliga regleringen av statens stödgivning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Statligt stöd till näringslivet : den rättsliga... av Mattias Carlquist (inbunden).

Köp båda 2 för 2276 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »