Bidragsmoralen i samhället - en aktuell lägesbild av inställningen till felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen : Rapport 2 från Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen (Fi (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
113
Utgivningsdatum
2019-07-03
Förlag
Norstedts Juridik AB
Originaltitel
Bidragsmoralen i samhället - en aktuell lägesbild av inställningen till felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen : Rapport 2 från Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen (Fi 2016:07)
Dimensioner
240 x 165 x 10 mm
Vikt
213 g
SAB
Oer
ISBN
9789138249314

Du kanske gillar

Bidragsmoralen i samhället - en aktuell lägesbild av inställningen till felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen : Rapport 2 från Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen (Fi (häftad)

Bidragsmoralen i samhället - en aktuell lägesbild av inställningen till felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen : Rapport 2 från Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen (Fi

Häftad Svenska, 2019-07-03
239
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Även om de flesta har en generellt negativ inställning till bidragsfusk varierar attityderna betydligt mellan olika former av fusk. Mest allvarligt anses det vara att arbeta svart samtidigt som man får sjuk- eller arbetslöshetsersättning. Att ta ut en extra sjukdag trots att man inte är sjuk eller att ta ut tillfällig föräldrapenning för att umgås med barnen trots att de inte är sjuka ses som minst allvarligt. En förhållandevis stor grupp anger också att de skulle behålla en utbetalning som de fått felaktigt. Unga har genomgående en mer tillåtande attityd till fusk med bidrag än äldre.

Trots att de flesta har hög bidragsmoral tror 7 av 10 personer att bidragsfusket är omfattande. Det är allvarligt eftersom det undergräver förtroendet för välfärdssystemen. Attityder till bidragsfusk kan i sin tur påverka allmänhetens beteenden. De främsta orsakerna till att människor fuskar uppges vara att politiker och personer i ledande ställning fuskar och att upptäcktsrisken är liten.

Med dessa kunskaper kan regeringen, tillsammans med en bild av hur stora felutbetalningarna från välfärdssystemen är, forma en politik som främjar bidragsmoralen i landet och gå vidare med åtgärder som bidrar till att skattepengar går till det som de är avsedda för.br>
Ordförande: Sven-Erik Österberg
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bidragsmoralen i samhället - en aktuell lägesbild av inställningen till felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen : Rapport 2 från Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen (Fi
  2. +
  3. Läckaget i välfärdssystemet. Bilaga till del 1. Omfattningsstudier och bedömningar av felaktiga utbetalningar från vissa välfärdssystem : Rapport 4 från Delegationen för korrekta utbetalningar från vä

De som köpt den här boken har ofta också köpt Läckaget i välfärdssystemet. Bilaga till del 1.... av Finansdepartementet (häftad).

Köp båda 2 för 528 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »