Konkursförfarandet. Ds 2019:31 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Ds 2019 (del 31)
Antal sidor
614
Utgivningsdatum
2019-12-19
Förlag
Norstedts Juridik AB
Originaltitel
Konkursförfarandet. Ds 2019:31 :
SAB
Oekb-c
ISBN
9789138250075
Konkursförfarandet. Ds 2019:31 (häftad)

Konkursförfarandet. Ds 2019:31

Häftad Svenska, 2019-12-19
117
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Förslag om ett mer effektivt och ändamålsenligt konkursförfarande. Många av förfarandets olika delar ses över och moderniseras.

En del i översynen rör ansvarsfördelningen mellan domstolen, Kronofogdemyndigheten (tillsynsmyndigheten i konkurser) och konkursförvaltaren. Domstolens verksamhet renodlas och tillsynsmyndighetens och förvaltarens ansvar för hanteringen utökas. Domstolens uppgift ska framför allt vara att hantera ingripande frågor, lösa tvister och överpröva beslut av tillsynsmyndigheten och förvaltaren. Tingsrätten ska alltjämt fatta beslut om konkurs och utse konkursförvaltare. Tillsynsmyndigheten ska i stället för tingsrätten besluta i vissa frågor under förfarandet, bland annat beviljande av anstånd för förvaltaren att inge förvaltarberättelsen samt förordnande och entledigande av vissa uppdragstagare i en konkurs. Tillsynsmyndigheten ska vidare överta uppgiften att i flertalet fall besluta om avslutande av konkursen och om förvaltararvode.

Det föreslås att det obligatoriska edgångssammanträdet i tingsrätt ersätts med en ordning där gäldenären skriftligen ska bekräfta bouppteckningen vid ett sammanträde hos konkursförvaltaren. Förvaltaren föreslås vidare få ett större ansvar för bevakningsförfarandet och den inledande delen av ackordsförfarandet samt ges beslutsbefogenheter för vissa ytterligare frågor under konkursförfarandet, till exempel att besluta om att medge gäldenären undantag från reseförbud.

En annan del i översynen syftar till att i större utsträckning kunna använda elektronisk kommunikation under konkursförfarandet. Exempelvis ska kungörelser fortsättningsvis i regel endast ske på internet och handlingar ska kunna sändas elektroniskt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Konkursförfarandet. Ds 2019:31
  2. +
  3. Skuldsaneringslagarna : en kommentar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skuldsaneringslagarna : en kommentar av Fredrik Benndorf, Nils-Bertil Morgell (häftad).

Köp båda 2 för 559 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Konkursförfarandet. Ds 2019:31