Sekretess inom rättsväsendet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
477
Utgivningsdatum
2021-02-03
Upplaga
3
Förlag
Norstedts Juridik AB
Originaltitel
Sekretess inom rättsväsendet :
Dimensioner
240 x 160 x 26 mm
Vikt
739 g
SAB
Occ.01
ISBN
9789139022152
Sekretess inom rättsväsendet (häftad)

Sekretess inom rättsväsendet

Häftad Svenska, 2021-02-03
825
  • Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Regler om sekretess i det allmännas verksamhet ? främst som de uttrycks i offentlighets- och sekretesslagen ? behandlar såväl tystnadsplikt som förbud att lämna ut handlingarna eller lämna ut uppgifter på annat sätt. Reglerna anses svåröverskådliga och i många fall svårtillämpade i det enskilda fallet. Behovet av en korrekt rättstillämpning framstår som särskilt stort eftersom sekretess innebär en inskränkning i medborgarnas grundlagsfästa rätt till insyn i offentlig verksamhet. Det är också viktigt för allmänhetens förtroende att uppgiftsutbytet mellan myndigheter sker på ett effektivt och korrekt sätt.

Sekretess inom rättsväsendet har ett särskilt fokus på brottsbekämpning. De brottsbekämpande myndigheterna har ett stort antal bestämmelser såväl i offentlighets- och sekretesslagen som i annan lagstiftning att förhålla sig till. I boken har de bestämmelser som kan aktualiseras i det brottsbekämpande arbetet samlats. Eftersom de rättsliga organens beslutsfattande i betydande utsträckning vilar på uppgifter som de brottsbekämpande myndigheterna får från andra samhällssektorer och myndigheter behandlas också andra myndigheters sekretess. I boken ges ett stort antal exempel från aktuell rättspraxis och som bilagor finns exempel på olika typer av beslut. På ett överskådligt sätt ges också vägledning för olika praktiska situationer när sekretesslagstiftningen aktualiseras.

Boken riktar sig främst till jurister, utredare och andra som i sin yrkesutövning konfronteras med frågor om sekretess i rättsliga sammanhang. Den riktar sig också till de myndigheter och aktörer som de brottsbekämpande myndigheterna i betydande utsträckning samverkar eller på annat sätt har kontakt med som till exempel personal inom socialtjänsten, hälso- och sjukvården, bankväsendet, advokatväsendet, Kronofogdemyndigheten och journalister. Boken vänder sig därför också till en vid läsekrets utanför rättsväsendet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sekretess inom rättsväsendet
  2. +
  3. Juridik - civilrätt, straffrätt, processrätt upplaga 6

De som köpt den här boken har ofta också köpt Juridik - civilrätt, straffrätt, processrätt up... av Konrad Lundberg, Johan Schüldt, Theddo Rother-Schirren, Anders Lagerstedt, Catharina Calleman (häftad).

Köp båda 2 för 1396 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »