Nya sociallagarna : Med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2023 (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
710
Utgivningsdatum
2023-01-13
Upplaga
36
Förlag
Norstedts Juridik
Dimensioner
35 x 236 x 158 mm
Vikt
1095 g
SAB
Ohfe-c:oe
ISBN
9789139026259
Nya sociallagarna : Med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2023 (häftad)

Nya sociallagarna : Med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2023

Häftad,  Svenska, 2023-01-13

Slutsåld

Nya sociallagarna ger en komplett redovisning av de fyra lagar som socialtjänsten vilar på: Socialtjänstlagen (SoL), lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Lagarna presenteras med utförliga kommentarer. Vidare beskrivs i valda delar central lagstiftning av betydelse för socialtjänsten, t.ex. föräldrabalken, offentlighets- och sekretesslagen (OSL) och hälso­ och sjukvårdslagen.

I den nya upplagan redovisas viktiga författningsändringar, bl.a. följande.

Det har införts ändringar i SoL och LVU som syftar till att stärka principen om barnets bästa och säkerställa trygghet, säkerhet och stabilitet för barn som vårdas enligt LVU och SoL. Bl.a. får socialnämnden inte besluta att vård med stöd av 2 § LVU ska upphöra förrän de omständigheter som föranleder vården har förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt.

Vidare har det införts nya bestämmelser i SoL med krav på att den som har hemtjänst ska erbjudas en fast omsorgskontakt, om det inte bedöms vara uppenbart obehövligt.

En ny lag om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation har tillkommit. Lagen ersätter patientdatalagens bestämmelser om sammanhållen journalföring och omfattar även de delar av socialtjänstens verksamheter som avser omsorg om äldre personer och personer med funktionsnedsättning.

Det har även införts ett flertal ändringar i LSS. Bl.a. har det grundläggande behovet annan hjälp tagits bort. Sådana hjälpbehov regleras nu genom nya bestämmelser i lagen och berättigar till personlig assistans. Stöd som den enskilde behöver på grund av en psykisk funktionsnedsättning för att förebygga att han eller hon fysiskt skadar sig själv, någon annan eller egendom är numera ett grundläggande behov enligt LSS.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna