Nya sociallagarna : Med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2024 (häftad) NY
På topplistor
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
710
Utgivningsdatum
2024-01-12
Upplaga
37
Förlag
Norstedts Juridik
Dimensioner
240 x 159 x 37 mm
Vikt
1084 g
ISBN
9789139028314
Nya sociallagarna : Med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2024 (häftad)

Nya sociallagarna : Med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2024

Häftad,  Svenska, 2024-01-12
715
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Nya sociallagarna ger en komplett redovisning av de fyra lagar som socialtjänsten vilar på: Socialtjänstlagen (SoL), lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Lagarna presenteras med utförliga kommentarer. Vidare beskrivs i valda delar central lagstiftning av betydelse för socialtjänsten, t.ex. föräldrabalken, offentlighets- och sekretesslagen (OSL) och hälso­ och sjukvårdslagen.

I den nya upplagan redovisas viktiga författningsändringar. Här ska nämnas bl.a. följande.

Det har införts bestämmelser om att endast den som har ett bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska ska få använda titeln i yrkesverksamhet på hälso­ och sjukvårdens område och i verksamhet enligt SoL och LSS. Det har vidare införts ett krav på att den som utses till fast omsorgskontakt för den som har hemtjänst ska ha yrkestiteln undersköterska.

Härutöver har socialnämnden fått möjlighet att besluta om öppna insatser till ett barn som har fyllt 12 år även utan vårdnadshavarnas samtycke, om det bedöms lämpligt och barnet samtycker till insatsen. Vidare har det införts en möjlighet för socialnämnden att utan vårdnadshavarnas samtycke få utse en särskild person (kontaktperson) eller en särskilt kvalificerad kontaktperson för ett barn som har fyllt 12 år, om det är lämpligt och barnet samtycker till det.

Vidare har regelverket för utredningar mot barn som misstänks för brott ändrats i flera avseenden. För socialtjänstens del innebär detta bl.a. skärpta krav på när en företrädare för socialtjänsten ska närvara vid förhör med barn som misstänks ha begått ett brott.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nya sociallagarna : Med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2024
  2. +
  3. Juridik - civilrätt, straffrätt, processrätt, upplaga 7

De som köpt den här boken har ofta också köpt Juridik - civilrätt, straffrätt, processrätt, u... av Konrad Lundberg, Johan Schüldt, Theddo Rother-Schirren, Anders Lagerstedt, Catharina Calleman (häftad).

Köp båda 2 för 1364 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna