Svenska väljare (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
398
Utgivningsdatum
2016-07-06
Upplaga
1
Förlag
Wolters Kluwer
Originaltitel
Svenska väljare
Dimensioner
215 x 145 x 20 mm
Vikt
521 g
SAB
Occ.07
ISBN
9789139115144

Svenska väljare

Häftad,  Svenska, 2016-07-06
767
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Svenska väljare är en oundgänglig introducerande referensbok för alla som är intresserade av den största kollektiva händelsen i samhället de allmänna valen. Val och väljarbeteende i Sverige är i många avseenden avvikande från vad vi ser i andra demokratier.
 • - Valdeltagandet är bland det högsta i världen.
 • - Klassröstningen har visserligen minskat men är fortfarande starkare än i någon annan västlig demokrati.
 • - Åsiktsröstningen är mer vänsterhögerpräglad och endimensionell än i något jämförbart land.
 • - Väljarnas engagemang i valrörelserna är mer beroende av mediebevakning och mindre på partikontakter eller samtal väljare emellan.Analyserna i boken Svenska väljare bygger på intervjuer med närmare 80 000 personer genomförda under sex decennier.Serien av svenska Valundersökningar 19562014 är Europas längsta.Det rika materialet bidrar till insikter om den politiska utvecklingen och ger ett historiskt perspektiv på det dramatiska riksdagsvalet 2014:Alliansregeringen förlorade och tappade väljare både till Sverigedemokraterna och över blockgränsen till de rödgröna. Det blev ett regeringsskifte trots högerläge i opinionen och trots att Alliansen behöll förtroendet för den ekonomiska politiken. Moderaternas stora väljartapp till Sverigedemokraterna på flyktingfrågan blev avgörande.
  HENRIK OSCARSSON är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet där han leder det svenska Valforskningsprogrammet och är föreståndare för SOM-institutet. hans forskning är inriktad på val, demokrati, opinionsbildning och väljarbeteende.
  SÖREN HOLMBERG är professor emeritus vid Statsvetenskapliga institutionen i Göteborg. Tidigare ledare för Valforskningsprogrammet och en av grundarna av SOM-institutet och QoG-institutet. Forskningsinriktning på representativ demokrati, väljarbeteende, energiopinion och samhälleliga styrsystem..
 • Visa hela texten

  Passar bra ihop

  1. Svenska väljare
  2. +
  3. Politikens åldersgränser : rösträtt och valbarhet i Sverige från 1840-tal till 1920-tal

  De som köpt den här boken har ofta också köpt Politikens åldersgränser : rösträtt och valbarh... av Bengt Sandin (kartonnage).

  Köp båda 2 för 1016 kr

  Kundrecensioner

  Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

  Fler böcker av författarna