Fastighetsindelning och markanvändning (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
217
Utgivningsdatum
2018-01-08
Upplaga
6
Förlag
Norstedts Juridik AB
Originaltitel
Fastighetsindelning och markanvändning
Dimensioner
240 x 158 x 11 mm
Vikt
357 g
SAB
Oeab-c
ISBN
9789139116134
Fastighetsindelning och markanvändning (häftad)

Fastighetsindelning och markanvändning

Häftad Svenska, 2018-01-08
355
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Fastighetsägares och andras rätt att använda olika mark- och vattenområden styrs av ett stort antal bestämmelser. I Fastighetsindelning och markanvändning ges en överblick över reglerna. Tyngdpunkten ligger på bestämmelser om fastigheter och deras äganderättsliga innehåll och om planering för en förändring eller ett bevarande av markanvändningen.
Plan- och bygglagens bestämmelser om planering och bygglov, fastighetsbildningslagens bestämmelser om nybildning och ombildning av fastigheter, anläggningslagens bestämmelser om samverkan mellan fastigheter och ledningsrättslagens bestämmelser om ledningar och anordningar för telekommunikation har en framträdande roll i framställningen.
Boken beskriver fastighetsbegreppet och olika former av fastigheter, t.ex. 3D-fastigheter och ägarlägenhetsfastigheter. Även olika rättighetsupplåtelser i fastigheter som servitut och nyttjanderätter behandlas.
Miljöbalkens regler om skydd av områden som är intressanta ur naturvårdssynpunkt och möjligheten att bevara kulturhistoriskt intressanta områden och byggnader berörs översiktligt. Likaså de regler som gäller utrymmen för allmänna vägar och järnvägar.
Fastighetsindelning och markanvändning tar också upp frågor som t.ex. vem som har rätt att fiska i en fastighets enskilda vatten eller vad som händer med rätten till stranden när en strandtomt skiljs från vattenområdet till följd av landhöjning. Vidare ges en historisk tillbakablick över framväxten av dagens fastighetsindelning inom stads- och landsbygdsområden.
Boken är skriven i syfte att vara en lärobok som innehåller grundläggande kunskap om och förståelse för regelverket rörande rätten att använda, förändra eller bevara pågående markanvändning. Den revideras därför succesivt med hänsyn till lagändringar och utvecklingen av rättspraxis.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fastighetsindelning och markanvändning
  2. +
  3. Servitut i teori och praktik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Servitut i teori och praktik av Barbro Julstad, Tomas Vesterlin (häftad).

Köp båda 2 för 818 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Barbro Julstad

  • Servitut i teori och praktik

    Barbro Julstad, Tomas Vesterlin

    I boken behandlas de generella servitutsrekvisiten i svensk rätt ochde särskilda bestämmelser om servitut som finns i olika lagar. Tyngdpunktenligger på servitutsbestämmelserna i jordabalken samt ifastighetsbildninglagen och anläggningslagen, men ...

Bloggat om Fastighetsindelning och markanvändning