Fastighetsindelning och markanvändning (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
217
Utgivningsdatum
2018-01-08
Upplaga
6
Förlag
Norstedts Juridik AB
Originaltitel
Fastighetsindelning och markanvändning
Dimensioner
240 x 158 x 11 mm
Vikt
357 g
SAB
Oeab-c
ISBN
9789139116134
Fastighetsindelning och markanvändning (häftad)

Fastighetsindelning och markanvändning

Häftad Svenska, 2018-01-08
383
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Fastighetsägares och andras rätt att använda olika mark- och vattenområden styrs av ett stort antal bestämmelser. I Fastighetsindelning och markanvändning ges en överblick över reglerna. Tyngdpunkten ligger på bestämmelser om fastigheter och deras äganderättsliga innehåll och om planering för en förändring eller ett bevarande av markanvändningen.
Plan- och bygglagens bestämmelser om planering och bygglov, fastighetsbildningslagens bestämmelser om nybildning och ombildning av fastigheter, anläggningslagens bestämmelser om samverkan mellan fastigheter och ledningsrättslagens bestämmelser om ledningar och anordningar för telekommunikation har en framträdande roll i framställningen.
Boken beskriver fastighetsbegreppet och olika former av fastigheter, t.ex. 3D-fastigheter och ägarlägenhetsfastigheter. Även olika rättighetsupplåtelser i fastigheter som servitut och nyttjanderätter behandlas.
Miljöbalkens regler om skydd av områden som är intressanta ur naturvårdssynpunkt och möjligheten att bevara kulturhistoriskt intressanta områden och byggnader berörs översiktligt. Likaså de regler som gäller utrymmen för allmänna vägar och järnvägar.
Fastighetsindelning och markanvändning tar också upp frågor som t.ex. vem som har rätt att fiska i en fastighets enskilda vatten eller vad som händer med rätten till stranden när en strandtomt skiljs från vattenområdet till följd av landhöjning. Vidare ges en historisk tillbakablick över framväxten av dagens fastighetsindelning inom stads- och landsbygdsområden.
Boken är skriven i syfte att vara en lärobok som innehåller grundläggande kunskap om och förståelse för regelverket rörande rätten att använda, förändra eller bevara pågående markanvändning. Den revideras därför succesivt med hänsyn till lagändringar och utvecklingen av rättspraxis.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Fastighetsindelning och markanvändning
 2. +
 3. Allmän fastighetsrätt : fastighetstillbehör, fastighetsköp, servitut, fastighetspant och sakrättsliga frågor

De som köpt den här boken har ofta också köpt Allmän fastighetsrätt : fastighetstillbehör, fa... av Anders Victorin, Richard Hager (häftad).

Köp båda 2 för 882 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Barbro Julstad

 • Servitut i teori och praktik

  Barbro Julstad, Tomas Vesterlin

  I boken behandlas de generella servitutsrekvisiten i svensk rätt ochde särskilda bestämmelser om servitut som finns i olika lagar. Tyngdpunktenligger på servitutsbestämmelserna i jordabalken samt ifastighetsbildninglagen och anläggningslagen, men ...

 • Tredimensionell fastighetsindelning

  Eije Sjödin, Barbro Julstad

  I januari 2004 blev det möjligt - efter utländsk förebild - att skapa flera fastigheter inom samma byggkropp. Denna spännande nyhet - att fastigheter skall kunna delas in på höjden samt kunna omfatta broar, bergrum och tunnlar - är ämnet för denna...