Offentlighetsprincipen (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
255
Utgivningsdatum
2015-01-13
Upplaga
9
Förlag
Norstedts Juridik
Dimensioner
223 x 153 x 20 mm
Vikt
350 g
SAB
Occ.01
ISBN
9789139207108
Offentlighetsprincipen (häftad)

Offentlighetsprincipen

Häftad Svenska, 2015-01-13
435
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Svensk rättskipning och förvaltning har sedan länge präglats av offentlighet. Offentlighetsprincipen, som utgör en hörnsten i den svenska rättsordningen, har sin grund i allmänhetens behov av och anspråk på insyn i myndigheternas göranden och låtanden till förekommande av övergrepp och fel och till främjande av en offentlig debatt rörande samhälleliga angelägenheter.

Offentlighetsprincipen är primärt avsedd att användas som lärobok vid studiet av ämnet förvaltningsrätt inom juristutbildningen, men den bör kunna fylla en uppgift även inom andra utbildningslinjer, där en orientering om offentlighets- och sekretesslagstiftningen ges. I boken behandlas reglerna om allmänna handlingars offentlighet, vilka finns i 2 kap. tryckfrihetsförordningen, men också de inskränkningar i handlingsoffentligheten och i offentliga funktionärers yttrandefrihet, som följer av bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen. Framställningen illustreras med rättsfall och beslut av JO.

Ur innehållet: Offentlighetsprincipen / Begreppet "allmän handling" / Formerna för handlings utlämnande / Prövningen av frågor om handlings utlämnande / Överklagande av beslut rörande handlings utlämnande / Sekretessen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Offentlighetsprincipen
 2. +
 3. Arkivlagen : en kommentar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Arkivlagen : en kommentar av Ulrika Geijer, Håkan Lövblad (häftad).

Köp båda 2 för 890 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Alf Bohlin

 • Förvaltningsrättens grunder

  Ulrik Von Essen, Alf Bohlin, Wiweka Warnling Conradson

  Förvaltningsrätt är den del av juridiken som behandlar myndigheternas verksamhet, främst förvaltningsmyndigheternas ärendehandläggning. Ämnet är mycket omfångsrikt och brukar delas upp i allmän och speciell förvaltningsrätt. Den speciella förvaltn...

 • Kommunalrättens grunder

  Alf Bohlin

  Kommunalrätten är den del av juridiken som behandlar kommunernas organisation, verksamhetsformer, befogenheter och åligganden. Kommunernas verksamhet är av skiftande slag och styrs av en rad olika lagar. Kommunalrättens grunder är primärt avsedd a...

Bloggat om Offentlighetsprincipen