Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
260
Utgivningsdatum
2009-04-20
Upplaga
1
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Hur mycket mångfald tål demokratin?
Dimensioner
155 x 155 x 17 mm
Vikt
460 g
ISBN
9789140666437
Hur mycket mångfald tål demokratin? (häftad)

Hur mycket mångfald tål demokratin?

Häftad,  Svenska, 2009-04-20

Slutsåld

Att demokrati är enklare att etablera i nationellt homogena samhällen är en vanlig ståndpunkt. Men vad innebär då ett alltmer kulturellt splittrat samhälle för demokratin? Finns det en motsättning mellan ett mångkulturellt samhälle och en liberal demokrati? Kan ett samhälle rymma hur många olika värderingar, livsstilar och identiteter som helst utan att det får negativa konsekvenser för demokratin? Om inte, vad kan och bör man göra åt det?

I Hur mycket mångfald tål demokratin? ställs grundläggande frågor om förhållandet mellan mångfald och demokrati. Boken presenterar nationalistiska, mångkulturella och liberala svar på dessa frågor och diskuterar deras förtjänster och tillkortakommanden. Författaren kombinerar en teoretisk diskussion med en inträngande analys av förändringen av den svenska nationella identiteten.

I en tid då mångkulturalismen som idé ifrågasätts är den här boken ett viktigt bidrag, både till den samhällsvetenskapliga forskningen och till debatten om mångkulturalismens framtid.

Andreas Johansson Heinö är statsvetare och verksam vid Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Andreas Johansson Heinö