Fler böcker inom
Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Serie
Perspektiv på historien
Utgivningsdatum
2011-05-19
Upplaga
1
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Perspektiv på historien 1 b
Dimensioner
260 x 190 x 25 mm
Vikt
913 g
ISBN
9789140674449
Perspektiv på historien 1 b (häftad)

Perspektiv på historien 1 b

(15 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad, Svenska, 2011-05-19

Slutsåld

Perspektiv på historien är en komplett läromedelsserie för undervisningen i historia på gymnasiet enligt kurserna i Gy2011. I serien finns två böcker för kurs 1b, Perspektiv på historien 1b respektive Perspektiv på historien Plus, den senare är den mer omfattande av de två.Perspektiv på historien 1b har en kronologisk struktur. Framställningen som börjar med de första människorna varvas med övningar och rutor som ger fördjupning och konkretion. Övningarna - som till största delen bygger på olika dokument, till exempel brev, foton, affischer med mera ger - eleverna möjlighet att testa sina färdigheter som historiker. Rutorna ger dem inblick i till exempel hur Elise Ottesen-Jensens arbetade med sexualupplysning eller hur Du-reformen genomfördes i en lanthandel på Öland.

Boken inleds med ett kapitel där författarna resonerar om bland annat bruk och missbruk av historien. Sedan följer ett kapitel om källkritikens grunder. Efter varje kapitel finns en sammanfattning. Och efter varje längre avsnitt finns frågor och arbetsuppgifter av olika karaktär, till exempel frågor på texten, frågor för diskussion och fördjupningsuppgifter. Till dokumentövningarna finns det ett häfte där författarna ger sin syn på hur man kan lösa uppgifterna.

Perspektiv på historien har:

 • Övningar som inbjuder till färdighetsträning, bland annat i historiebruk
 • Utförliga kommentarer till övningarna av författarna
 • Intresseväckande rutor som ger konkretion och fördjupning 
 • Frågor av olika typ efter varje avsnitt


Huvudförfattare till serien är Hans Nyström som har lång erfarenhet som lärare inom grund- och gymnasieskolan, hans bror Örjan Nyström, skribent och medverkare i en rad historiska fackböcker och Lars Nyström (son till Hans) historiker och forskare vid Göteborgs Universitet. Övningarna har tagits fram i samarbete med Kerstin Martinsdotter och Karin Sjöberg, båda arkivpedagoger vid Malmö stadsarkiv.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Perspektiv på historien 1 b. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra lärobok med updaterad information
  Johan Larsson, 5 december 2016

  Mycket bra lärobok med updaterad information om våran historia och förändringar som kommit fram i vad vi tror om våran historia. Rekommderar den för Miroi och komvux vuxen utbildningen tex

 2. lögner och grammatik fel
  Dannike Fria Församling , 14 oktober 2014

  Boken är full med grammatik fel och på vissa platser står direkta lögner, men i huvudsak är ganska den bra.

 3. Den här läroboken lever upp till sitt namn och gav mig...

  Den här läroboken lever upp till sitt namn och gav mig ett perspektiv på vad som hänt både innan och efter min födelse. Med trevliga och intressanta inslag var det roligt att plöja sig igenom boken och genom "kapitlet i korthet" var det enkelt att hålla sin kunskap 'nourished'. I överlag är jag nöjd med boken, trots att priset måhända varit slitsamt för en studerande.

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om Perspektiv på historien 1 b